Sommerserie: På Bornholm bander de over nyt krav til husdyrgødning

Med en relativt stor svinebestand bliver Bornholm hårdt ramt af nyt kvælstofkrav til husdyrgødning. Formand er frustreret over, at Landbrugspakken smuldrer.

Selvom de er gået fri af efterafgrøder på Bornholm, er de bestemt ikke gået fri af regeringens seneste kvælstofstramning.

Udnyttelsen af kvælstof i husdyrgødning skal op, og for mange er det en de facto sænkning af gødningsnormen, fortæller formand i Bornholms Landbrug & Fødevarer Lars-Ole Hjorth-Larsen.

"Vi har ca. 1 pct. af landets landbrugsjord, men ca. 3 pct. af svineproduktionen og dermed en høj husdyrtæthed, så det er klart, at det rammer os relativt hårdt det her", siger han og fortsætter:

"Det er vi noget utilfredse med for at sige det mildt, og jeg har medlemmer, der har bandet og svovlet en del over det krav. Vi undrer os over, at regeringen går så benhårdt efter at rulle Fødevare- og Landbrugspakken tilbage".

godt med fokus på spildevand

I et nyligt ministersvar lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S), at 80-90 pct. af kvælstofudledningen til Øresund kommer fra spildevand.

"Dermed ved ministeren godt, at landbruget ikke er hovedsynder, men alligevel skal vi straffes", lyder det fra den frustrerede formand.

Til gengæld glæder det Lars-Ole Hjorth-Larsen, at der er kommet en større offentlighed bevågenhed om udledningen af spildevand:

"Dét er virkelig noget, vi klapper i hænderne over. Endelig kommer der fokus på det svineri! Der vil jeg gerne rette en tak til de organisationsfolk, især fra Sjælland, der har gjort en stort indsats for at gøre opmærksom på, hvor slemt det står til", siger han og fortsætter:

"Man siger, at det er for dyrt at rense al spildevandet, men landbruget kan man godt stramme kravene til. Vi har hele tiden produceret mere og mere output med mindre input. Det koster at rense spildevand, men sådan må det være".

forskellige målebånd

Lars-Ole Hjorth-Larsen mærker især en frustration over, hvor forskelligt man tilgår landbrugets udledning og udledningen fra spildevand.

"Det frustrerer landmændene ud over alle grænser, at man ikke bruger samme målebånd, når det drejer sig om spildevand og landbruget. Det er hele problemet", siger han og fortsætter:

"Det er der heldigvis flere og flere byfolk, der er ved at få øjnene op for, og sat på spidsen, kan det vise sig at blive guld værd, at der kom så meget ballade om den planlagte udledning i Øresund. Jeg håber, det kan ændre noget".

Faktaboks

Sommerserie: Nyt fra landet

I løbet af året buldrer de landsdækkende historier derud af, men hvad optager egentlig foreningerne lokalt?

Det vil LandbrugsAvisen finde ud af i denne sommerserie, hvor vi ringer rundt til landets formænd og spørger dem, hvad der optager netop deres forening.

Emneord

Nyt fra landet , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle