Sommerserie: Vandet og bekymringen stiger i Sønderjylland

Mens man landspolitisk diskuterer miljø og klima, må man ikke glemme at have fokus på de stigende vandmængder, mener sønderjysk formand.

Det er ikke mere end et halvt år siden, at Danmark stod under vand.

Ekstreme mængder nedbør fik åer og vandløb til at løbe over deres breder, hvilket gjorde klimatilpasning til et vigtigt emne på den landspolitiske dagsorden.

Siden er meget vand gledet under broen, men i Sønderjylland har de bestemt ikke glemt vandet - tværtimod frygter de, hvornår det kommer igen.

"Det er noget, vi diskuterer rigtig meget stadigvæk, og noget, vi synes, bliver overset", fortæller formand i den sønderjyske landboforening LHN, Jørgen Popp Petersen.

by ligger i risikozonen

Presset stiger på de sønderjyske sluser, og det er ikke bare landbrugsinteresser, der er på spil, lyder det fra Jørgen Popp Petersen.

"Selve Tønder by ligger alvorligt i risikozonen, ligesom en række virksomheder i området er truet af vandet", siger formanden og fortsætter:

"Det svære ved det her, at man altid taler om at tage hensyn til miljø og natur, hvilket overordnet set også er godt. Vi skal bare huske, at vi også skal beskytte os selv mod natur og miljø".

"Hvis ikke man anerkender det, så kan man lige så godt pille de sønderjyske diger ned, og så er der flere end et par bønder, der får et problem".

Via samarbejdet Sønderjyske Vandløb arbejder de lokale foreninger sammen om at holde fokus på problemet med stigende vandmængder.

elbiler ville ikke stoppe vand

Formanden er ikke imod det øgede fokus at beskytte naturen og i nyere tid især også klimaet.

Det hjælper bare ikke på den korte bane, når landet står under vand, mener han.

"Om du så omlagde hele landets vognpark til elbiler, så ville det ikke sætte en stopper for de her ekstreme nedbør på den korte bane. Vi har nogle akutte udfordringer, vi skal tage hånd om", siger Jørgen Popp Petersen.

Derfor er formanden heller ikke overbevist om, at vådområder og vandresevoir er den rette løsning til at lede vandet væk.

"I Brede Å er det konkret en pumpe-løsning, der bliver diskuteret. Det er dog en samfundsmæssig dyr og træls investering, der kræver stor politisk velvilje, fordi det ikke er et naturprojekt", siger han og fortsætter:

"Jeg mener bare, at de samfundsmæssige interesser er større end den enkelte lodsejers. Det offentlige har et stort ansvar, selvom det er træls".

Faktaboks

Sommerserie: Nyt fra landet

I løbet af året buldrer de landsdækkende historier derud af, men hvad optager egentlig foreningerne lokalt?

Det vil LandbrugsAvisen finde ud af i denne sommerserie, hvor vi ringer rundt til landets formænd og spørger dem, hvad der optager netop deres forening.

Emneord

Nyt fra landet , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle