Spænding forud for amerikanske arealestimater fredag

Hedebølge på vej op over Europa. Udsigt til amerikanske rentesænkninger styrker euroen

Oven på nogle turbulente uger faldt afgrødemarkedet i sidste uge lidt til ro og zig-zaggede lidt op og ned, mens der afventes på nyt om, hvordan det våde vejr i det amerikanske Midtvesten har påvirket majsarealerne.

Det skriver Jyske Markets.

Der er ingen tvivl om, at der er blevet tilsået væsentligt færre arealer med majs, end det var intentionerne i starten af sæsonen, men spørgsmålet er hvor mange?

Dernæst er der hele spørgsmålet om udbytterne. For det første har det våde og kolde veje ikke været optimalt for fremspiringen, og for det andet, er der stor usikkerhed omkring konsekvenserne af den sene tilsåning.

Fremadrettet ser vejret dog knapt så vådt ud sammenlignet med tidligere, hvilket øger muligheden for en bedring af konditionerne henover juli måned. På den korte bane øger det optimismen for udbytterne en smule, og lægger en dæmper på stigningerne, men på den lidt længere bane er det stadig arealestimaterne der vægter tungt.

Estimater over soyabønner på vej

USDA offentliggør fredag arealestimater for den amerikanske majs og sojabønner, men den sene såning betyder at flere analytikere ikke tror på, at det fulde overblik er dannet på nuværende tidspunkt. De amerikanske landmænd bruger normalt udtrykket ”Rain makes grain”, men i denne sæson er udtrykket foreløbig blevet overhalet af virkeligheden.

I det vestlige Rusland er der indikationer på en ændring vejrmønsteret mod lidt køligere vejr samt mulighed for regn i den kommende 7-15 dages periode. Både lavere temperaturer og lidt regn vil være kærkommen, mens for meget regn ikke er ideelt for de sydlige egne, hvor høsten er startet.

Det varme og tørre vejr har formentligt taget toppen af udbytterne, men en russisk hvedehøst på omkring 80 mio. tons er fortsat ikke umuligt.

De første tal fra den russiske vinterbyg lyder på bedre udbytter end forventet, og hvis vårhveden får lidt regn, tegner det samlet set ganske positivt for den russiske 19/20 høstsæson.

Hedebølge over Europa

En hedebølge vil denne uge at trække op over Europa, hvor temperaturer i det centrale og sydlige Europa, kan skubbe termometeret op over 40 grader, men så længe den forbliver kortvarigt bør konsekvenserne være begrænset.

Alligevel vil situationen vil blive fulgt nøje her hvor høsten nærmer sig.

Udsigt til amerikanske rentesænkninger

På valutasiden skete der i sidste uge spændende ting og sager. Den amerikanske Centralbank fastholdte godt nok renten uændret, men udsigten til en vækstafmatning gav de første indikationer fra Centralbanken på, at en rentesænkning kan være på vej allerede i indeværende år.

Det betyder samtidig at der ikke er yderligere amerikanske renteforhøjelser i kikkerten. De svagere udsigter fik dollaren til at svækkes mod euroen. I danske kroner toppede dollaren i starten af juni i 6,72, men er siden blevet svækket til 6,56 kr. pr. dollar.

Før den amerikanske hvede bliver konkurrencedygtig vil der dog være behov for en betydelig dollarsvækkelse, mens den europæiske hvede i øjeblikket er mere følsom over for konkurrencen fra Sortehavet, der tegner til at stå stærkt fra sæsonstart.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle