Sparekasse-direktør: Landbrugs-kunder giver os stabilitet i usikker tid

Sparekassen Bredebro har lånt hver tredje krone ud til landmænd. Det skaber stabilitet her under corona-krisen, påpeger sparekasse-direktør.

"Man har været efter landbruget i mange år. Men nu er fødevareproduktion og landbrug virkelig gode kunder at have i sin bank. Lige nu er landbruget med til at sikre noget stabilitet".

Sådan lyder vurderingen fra Sparekassen Bredebros direktør Keld Riddersholm Nielsen - chef for en af landets mest "landbrugstunge" finansinstitutter.

Knap hver trejde krone, der er lånt ud fra den Tønder-baserede sparekasse - er lånt ud til landbruget.

Keld Riddersholm Nielsen har netop offentliggjort et regnskab for 2019 med væsentlig bedre resultater end for 2018. Godt hjulpet af frasalg af Sparinvest aktier, samt stigende antal garanter. Men landbruget har også bidraget, påpeger han.

"Afregningspriserne i landbruget var gode og stabile i 2019, selv om der var lidt efterslæb efter tørken. Vores landbrug har klaret sig rigtig godt. Både historisk, men også lige nu, hvor det raser derude. Tingene ser rigtig stabile ud", lyder det fra direktøren.

Mælkeproducenter klarer sig godt

Sparekassen Bredebro er med en samlet balance på cirka 1,6 mia. kroner et af landets absolut mindre institutter.

Sparekassen har især mange mælkeproducenter i landbrugsporteføljen. Og hvor der på nationalt plan tales om, at 10-20 procent af mælkebrugene skulle være overlevelsestruede rent finansielt, melder Keld Riddersholm Nielsen om en helt anden historie.

"Jeg kan ikke genkende det hos os. Vi har stort set positive resultater hele vejen gennem porteføljen i 2019. Selvfølgelig er der stadig spredning, men ud fra de prisniveauer vi har haft, har der været positive resultater", siger han og tilføjer:

"Der er ikke ret meget udfordring i landbrugsporteføljen lige nu. Det er rart, når andre brancher har det rigtig svært lige nu som følge af corona-epidemien".

Svine-kunder afdrager for millioner

Hvor oplevelsesindustrien, detail, restauranter og mange andre mindre virksomheder lige nu har akut behov for likviditet efter lukningen af Danmark for at bekæmpe corona-virussen, så kører landbruget ufortrødent videre, påpeger sparekassedirektøren.

Nogle kører endda på ekstra høje nagler - som for eksempel svineproducenterne, hvor sparekassen glæder sig over, at effekten af opturen fra 2019 fortsætter.

"Der er blevet afdraget rigtig kraftigt i 2019. Vi har en god håndfuld svineproducenter, og de har afdraget for mange millioner. Det er noget, der tydeligt kan ses. De har fået en kæmpe mulighed for at konsolidere sig og være godt rustet, til når der på sigt igen kommer udfordringer".

Tager stadig nye landbrug ind

I efteråret var Finanstilsynet på besøg i Bredebro-instituttet og vendte hjem til København for at skrive en noget krads redegørelse om sparekassens levedygtighed og muligheder for indtjening.

Sparekassedirektøren er dog fortsat stort set som vanligt - og med det seneste 2019-resultat i baghånden tror han fuldt og fast på fremtiden. Både for instituttet og for landbruget. Derfor bød han også sidste år nye landbrugskunder indenfor.

"Vi har taget vores del af generationsskiftet i landbruget ved at tage tre helt nye kunder ind. Når der kommer en ung, dygtig landmand, så er det en del af vores dna at tage dem ind", siger han.

"Når vores udlånsprocent til landbrug så alligevel er faldet fra 34,3 procent til nu 32,5 procent af udlånet, så er det ikke, fordi vi er gået ned på landbrug. Det skyldes, at vores samlede forretning er vokset", forklarer han.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle