Specialgrise fra svineproducent droppes af Danish Crown

Danish Crown har opsagt en aftale om et-hjertede grise med svineproducent Niels Aage Arve, og det koster ham ærgrelser og millioner. Han skyder især efter forbrugerne og detailkæderne.

Dyrevelfærd har i mange år optaget svineproducent Niels Aage Arve.

Da han byggede et nyt soanlæg nord for Aarhus for syv år siden, var det med idéen om, at hans grise fra løsgående søer skulle opnå en merpris, når de blev solgt videre til Danish Crown.

Den mission lykkedes, da han i løbet af 2016 som den eneste svineproducent landede en aftale med slagteriet om at levere et-hjertede grise til Fødevareministeriets nye dyrevelfærdsordning bestående af et, to eller tre hjerter alt afhængigt af niveau af dyrevelfærd.

Kontrakt opsagt

Nu er smilene fra dengang erstattet af dyb skuffelse, for i slutningen af marts modtog den østjyske svineproducent besked fra Danish Crown om, at hans kontrakt om levering af et-hjertede grise er opsagt med virkning fra 1. oktober 2019 som følge af manglende afsætning og forbrugerinteresse.

»Jeg har fuld forståelse for, at Danish Crown ikke på lang sigt kan opretholde en produktion af specialgrise, der ikke er noget marked for, og min frustration er også mest rettet mod detailkædernes dobbeltmoralske udmeldinger om dyrevelfærd, medicinforbrug og bæredygtighed, samtidig med at hylderne bugner med importeret kød og pålæg«, siger Niels Aage Arve.

Han beklager sig også over Danish Crowns ageren.

»Jeg synes måske også, at Danish Crown har været meget hurtige til at trække stikket. Økomærket havde heller ikke den store succes efter to år, men har været årtier om at bide sig fast«, siger Niels Aage Arve, der betegner særligt forbrugerne som hykleriske og opfordrer Danish Crown, Seges Svineproduktion og Landbrug & Fødevarer til at udstille dette hykleri.

Niels Aage Arve roser samtidig sine medarbejdere for at have arbejdet stenhårdt for at implementere nye tiltag som ekstra halm og hele haler, der var nødvendige for at producere et-hjertede grise.

Er nødt til at klippe haler igen

På grund af den opsagte kontrakt vil der ske ændringer i hans stald i den nærmeste fremtid.

»Vi kommer til igen at kupere haler på grisene, selv om jeg egentlig synes, vi har kunnet håndtere hele haler, men halvdelen af de grise, som er solgt som et-hjertede grise, har jeg solgt til opfedning hos to andre producenter, og de vil naturligvis ikke have grise med hele haler, nu når de mister deres del af tillægget for at producere et-hjertede grise. Det er noget rod kun at klippe haler på halvdelen af vores grise«, forklarer Niels Aage Arve, som snart skal ud og købe nye halebrændere, fordi de gamle blev smidt ud for en måned siden i forbindelse med en stor oprydning.

»Brænderne smed vi ud, fordi vi ikke regnede med, at vi igen kom til at klippe haler«, siger han.

Giver økonomisk tab

Opsigelsen af kontrakten med Danish Crown kommer også til at koste økonomisk for Niels Aage Arve.

Da han leverede de første grise i konceptet i foråret 2017 fik han 1,30 kr. pr. kg. Siden blev tillægget sat ned.

»De 1,30 kr. blev ændret til 1,25 kr., og siden 1. marts i år har vi kun fået en kr. i tillæg pr. kg«, siger Niels Aage Arve, der med cirka 23.000 egenproducerede slagtesvin og en andel i tillæggene af et nogenlunde tilsvarende antal smågrise, der er blevet fedet op hos hans to aftagere, står til et større milliontab.

Trods den opsagte kontrakt med Danish Crown har Niels Aage Arve ikke mistet modet med at satse på dyrevelfærd.

»Jeg har ikke brændt mine broer i forhold til Danish Crown, og jeg har ansøgt om at blive leverandør til den to-hjertede ordning«, fortæller han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle