SPF: Markant færre grise eksporteres lige nu

Der kører færre smågrise ud af landet i disse uger. SPF-direktør forstår godt, at danske landmænd holder grisene hjemme.

Færre smågrise kører lige nu ud af landet i eksportørenes store transporter.

Det konstaterer direktør for et af landets største eksport-firmaer, nemlig det Danish Crown-ejede SPF.

"Vi oplever, at der er en betydeligt lavere eksport af smågrise i de her uger. Det er en markant nedgang", forklarer Jens Kongensholm, adm. direktør i SPF.

Han ønsker dog ikke at sætte tal på nedgangen for hverken SPF eller markedet som helhed.
 
En af grundene er den nuværende situation med udbrud af afrikansk svinepest i det centrale Polen, der både har mindsket efterspørgslen og lagt pres på priserne. En anden årsag er den store usikkerhed i Tyskland, mener han.
 
"Jeg tror, man skal forvente et øget antal slagtninger i DK fra omkring 1. oktober, men det er svært at forudsige, hvor mange det bliver. De seneste uger giver indikation af, at sådan vil det g", mener Jens Kongensholm.

Også Tican bemærkede i sin ugentlige prisopdatering i torsdags, at der pt. bliver sendt færre smågrise til eksport.

"Vi har desuden erfaret, at smågriseeksporten de seneste uger er reduceret, og der må derfor forventes flere grise til slagtning i Danmark om 8-16 uger", lød det, før slagteriselskabet indskærpede, at man ikke som leverandør bare kan tilmelde ekstra stalde i den nuværende slagtesituation, hvor selskabet er bagefter - og at leverancer af slagtesvin skal fordeles jævnt over året.

Sætter flere på stald

SPF-direktøren forstår godt de danske svineproducenter, der sætter ekstra dyr på stald. Især set i lyset af, at noteringen hos både SPF og konkurrenterne er faldet med 120 kroner på bare fire uger for en smågris.

"Hvis man har mulighed for at stalde ind, så tror jeg, at de fleste vælger det lige nu, idet konkurrencedygtigheden alt andet lige er relativ stærk i dansk slagtegriseproduktion i nuværende marked".

Ifølge Danske Svineproducenters løbende overvågning af eksporten, så kørte der i juni måned 1,141 mio. smågrise ud af landet, mod 1,90 mio. dyr i maj og 1,12 i april.  

Sammenligner man med sidste års juni, så kørte der 1,28 mio. grise ud den måned.

Tallene kan dog ikke sammenlignes direkte, idet der er forskel i antal hverdage og samlet antal dage, ligesom helligdage kan spille en rolle. De officielle eksporttal fra Danmarks Statistik opgøres først senere.

Sidste år eksporterede danske svineproducenter lige over 14,1 mio. smågrise. I år er der indtil videre kørt omkring 7 mio. ud af landet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle