Spildevandschef: Gyllelæs-sammenligning var vildt overdrevet

Det var som at sammenligne æbler og pærer, da formand Thomas Hansen, Kolding Herreds Landboforening, forleden sammenlignede et lokalt spildevandsuheld med landbruget.

Det mener Per Holm, direktør for vandforsyningsselskabet BlueKolding.

Thomas Hansen brugte anledning til at klage over den kontrol, som landbruget underlægges. Hans pointe var, at byernes udledning er værre.

"Dit læserbrev i tirsdags i JV er under lavmålet. Det er det fordi du forsøger at udnytte et brud på en spildevandsledning til at starte en debat om de miljøregler landruget selv er underlagt," skriver Per Holm i et svar til Thomas Hansen.

"Vi vil ikke spændes for landbrugets gyllevogn i den her sag," skriver han videre.

Ifølge Thomas Hansen svarede de 121.388 kubikmeter spildevand, der løb ud i Kolding Å d. 1. februar, til ca. 5.000 læs gylle fra landbruget.

Maskinforretning indgår samarbejde med stor New Holland-forhandlerMaskiner 12. december · 10:59

Men den sammenligning er ude af trit med virkeligheden, siger spildevandsdirektøren. Han kalder det groft manipulerende.

"Du bør som formand for en landbrugsorganisation vide, at det er mængden af de miljøskadelige stoffer i vandet, fx nitrat og fosfor, der er relevant," skriver Per Holm.

Ifølge hans beregninger svarede udslippet, målt samlet N- og P-udledning, til i omegnen af 13-22 gyllelæs. Det bliver dog til færre gyllelæs, hvis man fratrækker den mængde spildevand, de lovligt må udlede årligt, siger han til Landbrugsavisen.dk.

Tallene, han har sammenlignet, er analyser af kvælstof- og fosforindholdet i det spildevand, der løb ud i Kolding Å sammenholdt med kvælstof- og fosforindholdet i gylle. Gyllens indhold er baseret på analyser fra Seges.

Se beregningen fra BlueKolding nedenfor.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu