Sprøjteforbud: Vandregning vækker bekymring

Kompensation i forbindelse med sprøjteforbud skal betales over vandtaksten - det kan give en stor vandregning til landmænd. På Samsø har man lavet en solidarisk aftale med vandværket.

Det er klart og tydeligt skrevet ind i den nye aftale om et sprøjteforbud nær drikkevandsboringer, at hensigten med aftalen er, at landmanden ikke skal lide tab.

Og selvom det bliver rost fra flere sider, at berørte landmænd får fuld kompensation, er der alligevel bekymrede miner.

Det drejer sig nemlig om, at regningen for kompensationen skal betales via vandtaksten, og det kan blive en dyr fornøjelse for landmænd, der som bekendt ofte er store kunde hos især mindre vandværker.

animalske producenter betaler regningen

Landboformand på Samsø Henrik Øster, der selv driver plante- og svineproduktion, havde håbet, at regningen blev lagt på vandafledningsafgiften, så alle var med til at betale.

"Selv køber jeg 15 procent af det vand, mit lokale vandværk pumper op, så det er klart, at det mange steder er os med animalsk produktion, der er med til at betale", siger han.

På Samsø har man været forkant og har lavet en aftale om at fordele regningen, fortæller formanden.

"Selvom jeg køber meget af vandet, er vi 1500 forbrugere, der nu i stedet deles om regningen, og det er naturligvis rart", siger han og opfordrer til, at man andre steder lader sig inspirere:

"Det her forbud er en ekstra forsikring, jeg vil kalde det en bekymringsafgift, og så er det fint, at alle er med til at betale. Det var noget andet, hvis vi havde svinet det hele til, og det er jo ikke tilfældet. Jeg håber, at man andre steder kan lade sig inspirere af vores ordning".

blødt punkt i aftalen

L&F-formand Martin Merrild erkender, at aftalen lige på punktet om betalingen er lidt "blød i det".

"Men vi håber, at vandværkerne ville kigge på fordelingen af regningen, hvis der er nogle, der bliver særligt hårdt ramt", siger han og tilføjer, at man må afvente og se, hvor slemt det bliver, når det bliver rullet igang.

"Vi håber bare, at ingen bliver ladt i stikken".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle