Springtyre ud i det fri

Fem Viking Tyre springer for publikum alle dagene.

Det er som sådan ikke et nyt show, men til daglig er det ikke muligt at se en sædtapning. Så det kan man til gengæld få lov til på Landsskuet tre gange hver dyrskuedag.

Præsentationen varetages af fem tyre fra Viking Genetics. Til daglig foregår det bag hermetisk lukkede døre af sundhedsmæssige grunde, fortæller Morten Mortensen, der til daglig arbejder på call-centeret på laboratoriet. Her arbejder der nu over 50 personer i det, der er Danmarks eneste tyrestation. Og snart også en af de eneste i Norden, for Finland har lukket ned for landets tyrestation, og Sverige gør det samme om få måneder.

Et sjældent syn

- Men på dyrskuepladsen er en god mulighed for at vise interesserede gæster, hvordan vi tapper sæd af tyrene. Det tager ikke lang tid, men mange ved stadig ikke helt, hvordan det foregår, og de har måske nogle romantiske forestilinger om, hvordan ko og tyr parrer sig. Den forestilling bliver hurtig ændret, for virkeligheden er, at det er arbejdsgangene i laboratoriet, der giver de bedste besætninger, forklarer Morten Mortensen til de dyrskuegæster, der spørger ind til den virkelige verden.

Den genomiske selektion betyder, at tyrene, man bruger i dag, ikke er så tunge og dermed ikke så gamle, som da man startede med ’opvisningen’ for en 15-16 år siden på skuet. Da var det med nogle anderledes prægtige tyre af udseende.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle