Spritny mejetærsker udbrændt - nåede kun tre uger i marken

En ny mejetærsker satte af uforklarlige årsager i brand efter kun tre uger i marken hos Albert og Ingvard Damgaard ved Munksjørup.

Ved Munksjørup i Nordjylland er Ingvard Damgaard i gang med at høste i sin nye New Holland CR10.90 mejetærsker, da maskinen pludselig går i stå og nægter at starte.

Det undrer den 73-årige Ingvard Damgaard, da maskinen er splinterny og købt til årets høst. Landmanden hopper ud af mejetærskeren for at se, hvad der kan være galt og opdager, at der er ild i halmstrengen bag mejetærskeren.

"Det var mærkeligt for et par meter bag mejetærskeren, var der ikke ild i halmstrengen", fortæller Ingvard Damgaard.

Landmanden reagerer hurtigt og går tilbage til mejetærskeren for at køre den væk, så ilden ikke tager fat i den spritnye mejetærsker.

"Jeg har en brandsikringsalarm i mejetærskeren, som udløser sig, da jeg sætter mig ind i den. Og tærskeren kan ikke starte, så jeg kan ikke køre den væk fra marken", fortæller Ingvard Damgaard.

Ingen andre end Ingvard Damgaard har opdaget branden endnu, da kornvogn og presser er i hver sine ende af marken væk fra mejetærskeren.

Han skynder sig at ringe 112 for at få fat på brandvæsenet og begynder ellers selv med sine brandslukkere at slukke branden.

Naboerne kom og hjalp

På det her tidspunkt begynder ilden at tage til i mejetærskeren, som står på marken umulig at flytte. Røg hvirvles op og er synlig på lang afstand. Mens Ingvard Damgaard ihærdigt prøver at slukke ilden, kommer naboer, som har set røgen, til undsætning med gummiged, gyllevogn, harve og plov.

"De så røgen og rykkede ud med det samme. Det er virkelig stor nabohjælp. Vi begyndte at lave et brandbælte, så ilden ikke kunne brede sig", fortæller Ingvard Damgaard.

På grund af blæst og den tørre halm, breder ilden sig dog utrolig hurtigt, og pludselig er to nedlagte ejendomme tæt på marken i fare for at blive taget af ilden.

"Efter 30 minutter – som føltes som utrolig lang tid – kom brandvæsnet og begyndte at stoppe ilden mod husene, mens vi stoppede ilden i marken", fortæller Ingvard Damgaard.

I alt brændte syv hektar rug ned - og mejetærskeren, som ikke stod til at redde.

Det burde ikke kunne ske

Tilbage står Ingvard Damgaard og hans søn Albert Damgaard uden den mejetærsker, som de havde forventet skulle høste meget mere end blot 300 hektar og holde mange år endnu.

"Vi ved ikke, hvad der har startet branden i mejetærskeren. Det kan have været en overophedning. Men vi har snakket med firmaet, som heller ikke kan forstå, hvordan det er sket. Det burde bare ikke kunne ske", siger Ingvard Damgaard.

I alt driver Ingvard Damgaard og hans søn 850 hektar afgrøder, som bruges som foder til deres 3000 årssøer. De resterende 550 hektar bliver nu høstet af en maskinstation.

"Jeg er en gammel mand på 73 år, så jeg er ikke så nem at slå ud. Jeg har prøvet lidt af hvert i min tid som landmand, men det her har jeg godt nok ikke prøvet før", siger Ingvard Damgaard.

Han havde for 40 år siden en lignende markbrand, men her nåede han at få flyttet mejetærskeren, så branden ikke udviklede sig. Dengang var det brandbilen, som endte med at brande ned på grund af en sprunget benzinledning.

"Heldigvis er mejetærskeren kun en ting. Der er gudskelov ikke sket noget med mig eller andre. Men jeg har nået at ærgre mig over, at jeg glemte min pung i førerhuset med kort og kontanter", siger Ingvard Damgaard.

Nu håber Ingvard Damgaard bare på vand, så han kan begynde at så raps om et par uger.

Anne Damgaard (Alberts hustru) deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sine indsendte billeder.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord

Skyd høsten

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle