Står tilbage med job-afmagt i landbruget

Man skal være heldig, hvis man får en eller to ansøgninger, som kan bruges til noget, lyder det, når LandbrugsAvisen ringer rundt til virksomheder i branchen.

Vil du finde dig et job, hvor der er rigtig gode muligheder for efteruddannelse og noget, der minder om jobgaranti?

Ja, så skal bare melde dig til et job i landbrugets rækker – f.eks. som den mekaniker, der skal servicere landbrugets traktorer og mejetærskere. LandbrugsAvisen har været i kontakt med en række maskinforretninger, som står klar med jobs og kurser.

Alligevel er det svært at finde kandidaterne, lyder det samstemmende. Medindehaver af Traktorgården Give er en af dem, som i øjeblikket søger.

»Det er svært. I vores område går rigtig mange dygtige mekanikere rundt hos Siemens. Det støvsuger markedet, Det er svært ligesom at få folk til at ville det her erhverv. Det er avner, gylle og olie«, erkender Søren Kristensen.

Maskinforretningen Farmas kan ligesom Traktorgården Give byde på et stort fagligt miljø. Men værkfører Michael K. Langgaard har de samme udfordringer, når han får tiden søger efter en ny montør.

»Der er ikke så mange, og slet ikke af de gode. Mange vil gerne have fat i dem«, siger han ligesom fem andre lignende arbejdspladser, vi har talt med.

Få danskere vil

Hos arbejdsgiverorganisationen GLS-A har man for nylig undersøgt rekrutteringssituationen hos medlemsvirksomhederne, der opererer i et bredt udvalg af landbrugets brancher.

»Halvdelen af vores medlemmer siger, at det er svært eller meget svært at rekruttere arbejdskraft. Vi kan godt se på tallene, at arbejdsmarkedet er blevet mere stramt, fordi der er relativt få ledige tilbage«, siger direktør Jens Bjørn Poulsen.

Det er både faglært arbejdskraft med høje specialkompetencer og folk, som er klar til at tage fat fysisk på eksempelvis landbrug og gartnerier, som der er udbredt mangel på.

Markedet er støvsuget

»Inden for landbruget oplever vi, at det er rigtig svært at rekruttere dansk arbejdskraft. Det har været en trend igennem mange år, særligt hvor man arbejder med dyr, men det er blevet endnu sværere, fordi potentielle medarbejdere er støvsuget af andre brancher«, siger direktør Jens Bjørn Poulsen.

Hos LMO mærker ledelses- og rekrutteringsrådgiver Britt Lützhøft Rønberg en decideret afmagt hos landmænd, der ikke får brugbare ansøgninger.

»Det er altid hårdt i min stilling, når folk kommer og spørger, om jeg kan hjælpe, for de føler, at det er nærmest umuligt. Der har bredt sig en afmagt«, siger hun og genkender et stadig mindre udbud af ansøgere til landbruget i takt med, at de støvsuges af andre brancher, og flere østeuropæere rejser hjem igen.

Brug tid på opslaget

Hun opfordrer til, at man som virksomhedsejer løbende tænker på, hvordan man får vist, at man er en interessant arbejdsplads, og så er skarp, når man står og skal ansætte.

»Man skal ikke forvente, at man får sindssygt mange ansøgninger, men man skal håbe på en eller to ansøgninger, der kan bruges. Der skal bruges tid på det. Et stillingsopslag kan ikke bare stå og arbejde selv. Når det endelig sker, skal man være fremme i skoene og dele budskabet om, at nu har vi et opslag, og så skal man rykke på det med det samme, når man ser noget, der er godt«.

Faktaboks

3 gode 
rekrutteringsråd

  • Fortæl løbende om din virksomhed, eks. på Facebook. 
  • Benyt døde perioder til fleksibilitet og efteruddannelse.
  • Når du ansøger, skal du selv være aktiv med at dele budskabet. 

Kilde: Rekrutteringsrådgiver Britt Lützhøft Rønberg, LMO.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle