Større Jordbrug: Vandråd var misbrug af kolossal frivillig indsats

Frustrationerne over forgæves indsats i de lokale vandråd kogte ved Større Jordbrugs årsmøde.

"Man tror, det er løgn: 9 pct. alle udpegede vandløb i EU ligger i Danmark!".

Frederik Lüttichau, formand for Større Jordbrug, talte for hele forsamlingen, da han ved Større Jordbrugs årsmøde i Middelfart gav udtryk for stor frustration over den manglende effekt af det store, frivillige og ulønnede arbejde, som mange landmænd har lagt i arbejdet i vandrådene.

"Man fornemmer en stor grad af opgivelse efter forløbet. Det er helt klart, at vi vil sige til ministeren, at det bliver svært at motivere landmænd til en frivillig indsats efter det her. De skylder os!", sagde Lüttichau.

"Man orker ikke mere"

Under debatten efter formandens beretning blev netop dette emne og frustrationerne gennemgående.

Anita Halbye, medlem af SSJ’s bestyrelse, var én af dem, der gav udtryk for sin vrede.

"Vi har knoklet, trasket rundt – har brugt så meget tid og så mange kræfter på det her. Folk kan ikke holde til det", sagde hun.

Alligevel gav hun Peter Tillisch ret i, at man skal indsende høringssvar, selvom det kan virke ørkesløst.

"Om ikke andet, så send tidligere høringssvar ind igen, opdater med nogle få nye linjer - det har jeg gjort de sidste mange år", sagde hun.

Tidligere viceformand i Landbrug & Fødevarer Lars Hvidtfeldt var næsten undskydende, da han erkendte sit medansvar for vandrådene.

"Men vi troede jo netop, at det ville give resultater, når man fik gummistøvlerne på. Jeg er meget skuffet. Myndighederne er nødt til at tage den lokale forankring mere alvorligt – det er en del af den demokratiske proces".

Send høringssvar ind

Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, bakkede op om, at høringssvarene skal ind, selvom processen har været under al kritik set med landbrugets øjne.

De helt konkrete eksempler er Landbrug & Fødevarers bedste mulighed for at anskue-liggøre for politikerne, hvor det er helt tosset, at et lokalt vandløb skal være udpeget, påpegede han.

Han understregede også, at Landbrug & Fødevarers politiske indsats trods alt har bidraget til, at de oprindelige 31.000 km udpege vandløb gradvist blev reduceret til 19.000.

Tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansens udmelding om, at det skulle ende med ca 7.000 km er ikke nået, men indsatsen er ikke slut, understregede Niels Peter Nørring.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle