Størstedelen af plastik i havet stammer fra fødevareemballage

Især emballage til fødevarer og takeaway er at finde i den voksende mængde af skrald, der skyller op på verdens strande. Det viser et nyt studie.

Tomme plastikvandflasker, plastikemballage til to-go fødevarer, plastikgafler og de små plastikposer, man ofte får sin takeaway mad overrakt i, flyder rundt i havet.

En stor del af vores skrald ender nemlig i verdenshavene, og faktisk er næsten halvdelen af alt menneskeskabt affald i havene plastikemballage fra føde- og drikkevarer. 

Det viser et nyt studie, som er udgivet i det internationale tidsskrift Nature Sustainability, skriver CleantechWatch

Studiet bygger på 12 mio. såkaldte datapunkter, indentificerbare genstande over tre centimeter, fra en omfattende skraldeindsamling over hele verden. Indsamlingen viser, at kasserede engangsposer udgør 14 procent af det indsamlede affald, plastikflasker 12 procent, madbeholdere og bestik 9 procent og folie 9 procent. Samlet set topper emballage fra fødevarer dermed suverænt listen over plastik i havet. 

Ifølge forskerne kalder fundene på, at fødevareproducenter begrænser brugen og salget af engangsplastik, mens andre mener, at ansvaret ligger hos forbrugerne. 

Næstefter plastik fra fødevarer er det især produkter og skrald fra fiskeindustrien, der ender i havet, 

Senest har et EU-direktiv siden årsskiftet påbudt restauranter og lignende at tage mindst fire kr. for en bærepose, for at få folk til at genanvende poserne og forsøge at forhindre, at de ender i havet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle