Støtteparti ville ikke acceptere Konservatives kvælstof-krav

Enhedslisten kunne ikke acceptere krav fra Konservative i forhandlinger om kvælstof. Ordfører sætter desuden ved minivådområders effekt.

Det er ikke af princip, at Enhedslisten ikke ville have Konservative med i en aftale for landbrugets kvælstofreduktion i 2020.

Man kunne ellers godt få den tanke, efter partiets landbrugsordfører Søren Egge Rasmussen tidligere i år til landbrugsavisen.dk udtalte, at man ikke vil lave aftaler om landbruget med Venstre.

Det var ellers samme ordfører, som i weekenden trak håndbremsen i forhold til at få Konservative med i den nye aftale om kvælstofreduktion for landbruget.

"Konservative kom med nogle ønsker til at ændre i aftaleteksten, og nogle af de ønsker har jeg ikke villet imødekomme", siger Søren Egge Rasmussen, der dog ikke vil komme ind på, hvad de konkrete forhandlingspunkter har været.

partier skal behandles ens

Ønskerne kom efter et forløb, hvor regeringen og støttepartier har forhandlet om en aftale. Herefter har Alternativet og Konservative fået mulighed for at tilslutte sig, forklarer ordføreren.

"Det gør Alternativet uden at have mulighed for at ændre på teksten, og jeg har den klare holdning, at alle partier skal behandles ens", siger Søren Egge Rasmussen.

Regeringen har flere gange udtrykt et ønske om at lave brede forlig og har kritiseret Landbrugspakken for at være en smal aftale.

hellere k end v

Faktisk var det en formildende omstændighed for Søren Egge Rasmussen, at det var Konservative, og ikke Venstre, der blev indbudt til forhandlinger.

"Hvis det var vigtigt for regeringen at få lavet en bredere aftale, så så jeg mildere på, at det var Konservative, der var med. I hvert fald før de gik i regering havde de nogle mere miljøvenlige holdninger", siger ordføreren.

Søren Egge Rasmussen glæder sig over dagens aftale, som han håber, man kan bygge videre på i den langsigtede kvælstofindsats.

"Det er et af de første kapitler i at rydde op efter Landbrugspakken. Novana-rapporten viser, at udledningen ikke er faldet nok, og man er 800 ton kvælstof bagefter i 2019, så jeg mener, det er nødvendigt at lave en aftale", siger han.

ville gerne have nedsat kvælstofnorm

Aftalen fremrykker et mål for den målrettede regulering, hvilket vil sige efterafgrøder, men både Venstre og Konservative mener, at man bør se på den kollektive indsats, som også er den, der er bagefter målsætningerne.

"Vi kan ikke tvinge den kollektive indsats igennem, den er jo frivillig, og der har landbruget ikke leveret. Jeg havde egentlig helst set, at man havde nedsat kvælstofnormen, men det kunne vi ikke finde flertal bag".

minivådområder er måske overvurderede

Du siger, at landmændene ikke har leveret, men især minivådområderne har været hårdt ramt af forsinkelser og IT-problemer. Burde man ikke lægge fokus på at få rettet op på det?

"Problemet med minivådområder er, at de i teorien tæller med, når man etablerer dem, men i praksis sker der en forskydning. Jeg kunne godt være bekymret for, at de er overvurderede".

Men det rykker jo ikke ved, at der har været problemer?

"Der er ingen tvivl om, at fordi Venstre ville udflytte arbejdspladser og flyttede Landbrugsstyrelsen til Sønderjylland, hvor kun 10 pct. flyttede med, så fungerer styrelsen dårligere, end hvis det ikke var sket".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle