Støttepartier presser igen på for at få ændret landbrugets fonde

SF, De Radikale og Enhedslisten vil have stoppet finansieringen af kampagner for kød- og mejeriprodukter gennem landbrugets promille- og produktionsafgiftsfonde.

Står det til regeringens støttepartier, skal der sættes en stopper for, at der via landbrugets promille- og produktionsafgiftsfonde bruges midler på at fremme efterspørgslen i den animalske sektor. Det skriver Altinget.

Det sker efter, at Klimarådet i december lancerede en ny rapport, som handler om barrierer og muligheder for at fremme klimavenlig kost. I rapporten blev der blandt andet foreslået afgifter på udvalgte klimabelastende fødevarer.

I rapporten fra Klimarådet fremgår det, at der i 2021 blev tildelt tre gange så mange midler til at fremme animalske fødevarer i forhold til vegetabilske fødevarer i Danmark. Ifølge klimarådet er der tale om kampagner, som modarbejder de nye officielle kostråd, og gør det sværere at normalisere klimavenlig kost

En del af kampagnerne er finansieret gennem landbrugets promille- og produktionsafgiftsfonde, og det er altså det, der ifølge Enhedslisten, De Radikale og SF, er problematisk og skal stoppes.

"Det er helt i skoven, at man lige nu bruger masser af energi på en strategi om at få danskerne til at spise mere plantebaseret og så samtidig kanaliserer offentlige midler over i markedsføring af kød, så folk spiser mere af det", siger SF’s fødevareordfører, Carl Valentin blandt andet til Altinget.

Det er langt fra første gang, at landbrugets fonde er i det politiske søgelys.

Blandt andet var Enhedslisten og De Radikale også efter landbrugets fonde i kølvandet på den udskældte oksekødsrapport fra Aarhus Universitet. Her ønskede partierne også mere politisk kontrol med fondene.

Fondene er underlagt blandt andet offentligheds- og forvaltningsloven samt tilsyn fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Senest er der skrevet et kapitel i sagen med adskillelse af L&F og Seges. Ved at stifte det selvstændige selskab Seges Innovation P/S skal det understrege, at Seges arbejder uafhængigt af erhvervspolitiske interesser.

Det vil gøre det lettere at tiltrække finansiering til den grønne omstilling i landbruget, har Flemming Nør Pedersen, adm. dir i Landbrug & Fødevarer, tidligere forklaret.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle