Støttepartier vil have sænket pesticidbelastning markant

I de igangværende politiske forhandlinger om en ny fem-årig pesticidstrategi arbejder regeringens støttepartier på at få næsten halveret det mål for pesticidbelastning, som man satte ved den seneste strategi.

Står det til De Radikale, Enhedslisten og SF så skal belastningen fra landbrugets brug af pesticider nedbringes med næsten 40 procent i forhold til den seneste opgørelse.

Det skriver Altinget.

”Vi skal have mindst muligt gift ud i vores vandmiljø og ned i grundvandet”, siger De Radikales miljøordfører Zenia Stampe til Altinget. 

Nogenlunde enslydende melding kommer SF's Carl Valentin samt Enhedslistens Peder Hvelplund til over for mediet.

Den såkaldte pesticidbelastningsindikator, forkortet PBI, skal ifølge partierne nedbringes til 1,0. I den seneste bekæmpelsesmiddelstrategi var PBI på 1,66, når det bliver opgjort på salgstal. Ved den seneste pesticidstrategi, som var gældende mellem 2017-2021, var der et politisk mål om en PBI baseret på salgstal på 1,96.

Det er afgifter og yderligere regulering af landbrugets brug af pesticider, som ifølge støttepartierne, skal gøre, at man når målet om en PBI på 1,0.

I sidste uge lød det fra vandværkernes brancheorganisation Danva, at de også ønsker, at pesticidbelastningen bliver nedbragt 20 procent. Pesticidbelastningen bliver opgjort både baseret på salgstal og på forbrug. Baseret på forbrug var belastningen ved seneste opgørelse på rekordlave 1,37.

Forhandlingerne om pesticidstrategi er foreløbig sat på pause, da miljøminister Lea Wermelin (S) mandag blev testet positiv for corona.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle