Stabil afsætning og faldende foderpris

Af Jørn Anker Weber, økonomirådgiver, LandboSyd

Med et smil siger nogle, at fjerkræbranchen beskæftiger sig med dyr under knæhøjde. I modsætning til andre dele af landbruget, som arbejder med de store dyr.

Men de, der smiler sidst, smiler bredest. For de landmænd, der beskæftiger sig med fjerkræ, kan glæde sig over, at den økonomiske situation for branchen overordnet set er positiv og, at udsigterne for den nære fremtid er gode.

Fjerkrækødet oplever helt overordnet et marked, som er inde i en positiv trend med en rimelig stabil afsætning – for at udtrykke sig på jysk.

Det smitter af på bedriftsniveau, hvor vi generelt oplever en god og sund økonomisk udvikling. Kyllingeproducenterne kan glæde sig over, at de økonomiske nøgletal lever op til budgetterne bl.a. i kraft af en faldende foderpris.

Samtidig bliver udviklingen på verdensmarkedet for kød fulgt nøje. Svinepesten i Kina betyder, at de med 1,4 mia. indbyggere støvsuger verdensmarkedet for kød, og i forvejen er kyllingekød på fremmarch. Efterspørgslen på fjerkrækød trækker væksten i verdens kødforbrug, og produktionen af fjerkrækød overhalede allerede for nogle år siden produktionen af svinekød.

En anden gren af branchen er mere i problemer. For øko-æg som nicheprodukt gælder, at stordrift er fint, men købmandsgenet skal være i højsædet. Nu er de økologiske æg ramt af overproduktion, og det er ikke til fordel for producenternes bundlinje. Til gengæld følger markedet for konsumæg forventningerne, og buræg oplever en situation med status quo.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle