Stadig ingen løsning på bøderegn: Chauffører syltet af ministerium

Bøderegnen over de danske dyre-chauffører er stilnet noget af efter trusler om strejker og krisemøde i efteråret. Men ministerium lader vente med den varige løsning.

En løsning for landets dyrechauffører lader vente på sig.

Sidste år lovede Fødevareministeriets embedsmænd at præsentere en mulig løsning inden udgangen af januar på, at dyrechaufførerne i de seneste år har oplevet en regn af bøder for overtrædelser af loven om transportegnethed.

Ministeriet har dog langt fra levet op til løfterne.

"Vi havde en aftale på, at det var inden 1. februar, men vi har intet hørt", fortæller talsmand for chaufførerne Torben Grønhøj Jensen.

Han er nu sammen med chaufførernes advokat Jacob Forman i gang med et brev til ministeriet - en rykker.

"Vi blev lovet på mødet i oktober, at de ville kigge på de regler, der er for at køre med dyr. Vi vil rigtig gerne være med til at lave en ny dagsorden for, hvordan man skal kigge på transporten", påpeger Torben Grønhøj Jensen, der på mødet følte sig hørt og forstået i, at chaufførerne føler det urimeligt, at de skal risikere bøder på op til 20-25.000 kroner for ovetrædelser af reglerne om transportegnethed. Også selv om skaderne på dyrene i nogle tilfælde er medfødte eller tydeligt ældre.

En ændring af praksis, der i højere grad skulle sende ansvaret i retning af vognmænd og landmænd har ifølge Torben Grønhøj til dels haft effekt de seneste måneder.

"Det er blevet betydeligt bedre, når det gælder bøder, end det var. Vi føler, at vi blev hørt, men spørgsmålet er, om myndighederne bare holdt lav profil i et par måneder. Nogle af mine kolleger er faktisk igen for nylig blevet tiltalt i sager", siger han.

Hos advokat Jacob Folman, der lige nu har flere hundrede sager mod chauffører liggende, er optimismen langt mindre.

"Man fortsætter med at retsforfølge chaufførerne. Selv om ministeriet har sagt, at chaufførerne ikke skal tiltales, gør anklagemyndigheden det alligevel. Det fatter jeg ikke en meter af", konstaterer han og kalder det ’mangel på respekt for erhvervet’.

"Det her problem er bestemt ikke løst".

Trods lovning på en tilbagemelding, vendte Fødevareministeriet ikke retur med en kommentar før avisens deadline.

 

Faktaboks

Chauffører følte sig forfulgt

  • I oktober varslede landets dyrechauffører strejke, hvis ikke de fik daværende minister Mogens Jensen (S) i tale.
  • Baggrunden var, at chaufførerne følte sig ramt af en regn af sigtelser, tiltaler og bøder for tilfælde, hvor ikke-transportegnede grise kommer med lastbilen til slagteriet.
  • Chaufførerne fik et møde på embedsniveau og lovning på et bud på en mulig løsning inden februar. Dette er ikke sket. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle