Stalden brændte - 14-årig modtager heltehæder

Gjensidige hædrer 14-årig Karl, der var med til at forhindre, at en brand udviklede sig.

En af hverdagens helte. Sådan beskriver forsikringsselskabet Gjensidige den 14-årige Søren Fogh fra Ribe, som udviste køligt overblik og leverede en snarrådig indsats nytårsaften.

Søren var hjemme og hygge med familien nytårsaften, da en ven ringer for at høre, om det var hos gården, hvor han har fritidsjob, det brænder. Den er god nok. Der var sirener, og der steg røg stige op fra den nærliggende gård.

Da sluttede nytårsfesten for Søren, som straks drog de 500 meter over til gården. Der var ild i en løsdriftstald med kalve og kvæg, men som også var lade med halm.

I første omgang ville politifolkene ikke lade Søren kommer ind bag afspærringen. Han hjalp med at genne kvier gennem haven og ned i indhegning, men fik bagefter lov til at komme med bag afspærringen. Landmanden forklarede brandvæsenet, at Søren arbejdede på gården og kendte forholdene.

I dag regner man med, at en raket har sat ild i halm, der var inde i stalden. Brandvæsenet var allerede i færd med at få ilden under kontrol, men der var en masse halmballer inde i stalden, som brandfolkene øsede vand på, men som der potentielt kunne gå ild i.

Søren fik ordnet, at de kunne bruge en gummiged fra en lokal maskinstation. Dér var folk dog ved at fejre nytåret, så ingen havde promille til at kunne køre den. Derfor måtte en af brandfolkene - som måtte køre på vejene - hente gummigeden.

Med gummigeden begyndte Søren at køre halmballer ud, mens brandfolkene koncentrerede sig om at slukke det sidste af ilden.

Faren ringede

Mens Søren kørte gummiged, ringede faren, Claus Fogh. Han ville sikre sig, at alt var ok - og at hans søn passede på sig selv.

"Det er jo ikke ufarligt. Han havde nu ikke tid til at snakke med mig. Han havde travlt med at køre gummiged," fortæller Claus Fogh til Landbrugsavisen.dk.

Keld Tauman, indsatsleder ved Sydvestjysk Brandvæsen, understreger over for Landbrugsavisen.dk, at de kun lod Søren arbejde, fordi det var sikkert. Ilden var på det tidspunkt under kontrol.

"Det var ikke noget problem," forklarer Keld Tauman.

Søren selv tog det stille og roligt.

"Det var egentlig meget stille og roligt."

"Det var ikke sådan, det stod i stikflammer. Det lå og muldede," forklarer han.

Indsatslederen roser både Søren og landmanden for at bevare overblik og reagere fornuftigt og køligt. De reddede 20-30 kvier ud, men lod resten blive inde i laden, i enden væk fra ilden. Tre kalve gik til, mens resten af kreaturerne klarede sig.

Ofte er det mest fornuftigt at holde dyrene indhegneet, hvis de ikke er i fare, for ellers risikerer man, at dyrene går frit rundt og laver kaos for brandfolkene.

"Søren er jo medvirkende til, at branden får det forløb, den gjorde. Vi kunne have have gået derude i rigtig mange timer, hvis han ikke have hjulpet," siger indsatslederen.

Diplom og præmie

I går, mandag, troppede et større opbud af brandfolk, brandbiler, forsikringsfolk fra Gjensidige op på Svankærvej, hvor Søren bor. Søren blev belønnet med diplom og 5000 kr., mens brandvæsnet gav en gavekurv med lækkerier til hele familien.

Det er en stolt far, der ser tilbage på sin søns gerning.

"Han er ikke typen, der gør meget væsen af sig, så det er fint, at han får den ros, han fortjener. Jeg synes, det var flot," siger Claus Fogh, som beretter, at sønnen først var hjemme tidligt om morgenen.

Søren er også glad.

"Det er fint. Det er da også godt af forsikringen og brandvæsenet, at de anerkender at man hjælper," siger Søren, der endnu ikke ved, hvad pengene skal bruges på.

 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle