Startede med at leje 100 hektar – ung landmand driver nu 850 hektar

At leje var en god måde at komme i gang med en karriere som selvstændig for 30-årige Søren Søndergaard.

Søren Søndergaard, 30-årig landmand fra Rødkærsbro lidt sydøst for Viborg, foretrækker at ’keep it simple’, og lejer sig til alt, han ikke behøver eje – det være sig mandskab, jord og stalde.

Den unge landmand har da også drevet det vidt på den tankegang. På få år er han gået fra at være ansat hos sin far til at drive 850 hektar og egen griseproduktion. 

- Jeg kan godt lide at være herre i eget hus. At man skal stå inde for sine valg, siger han.

Griber mulighederne

Efter Søren Søndergaard i 2015 var færdiguddannet, blev der en stilling ledig hos hans far, hvor han overtog ansvaret for slagtegriseproduktionen samt driften af 600 hektar.

I 2019 ledte han dog efter sin egen indgang til selveje, og han erhvervede sig derfor et par kartoffelmelskvoter hos fabrikken i Karup og forpagtede 100 hektar af sin far. Da muligheden bød sig, lejede Søren Søndergaard i 2020 også en stald af en ældre landmand, der ikke ville have dyr længere, og begyndte at opfede slagtegrise.

- Det var en god måde at komme i gang på. Selv om jeg syntes, jeg havde fået sparet mange penge sammen, rakte det jo ikke så langt i en ejendomshandel. Så leje var fundamentet for den virksomhed, vi har bygget op, siger Søren Søndergaard, der dog stadig drømte om at få sin underskrift på et skøde.

Det fik han, da et ældre ægtepar i 2020 henvendte sig for at høre, om ikke Søren ville forpagte deres planteavlsejendom. Ægteparret ville dog i virkeligheden lige så gerne sælge, og i januar 2021 overtog Søren Søndergaard deres ejendom med 125 hektar planteavl. Han bor i dag på gården sammen med sin kone, Sofie, og deres to børn.

- Det var jeg beæret over. Jeg går ret meget op i, hvordan lokalsamfundet og omverdenen ser os. Vi har lov at være her, men vi skal også tage hensyn. Og der fik jeg bare bekræftet, at folk godt kan lide det arbejde, jeg gør, og synes, vi er nogle ordentlige mennesker, fortæller Søren Søndergaard.

Han skriver blandt andet ud på sin private Facebook, hvis der køres gylle, han har doneret spillertøj til den lokale fodboldklub og sammen med borgerforeningen har arrangeret et fællesspisningsarrangement i stalden.

Søren Søndergaard er nomineret som kandidat til titlen som Året Unge Landmand hos Landbrugsavisen.

Fremtiden for dansk landbrug burde være lys, fordi vi er så dygtige, men jeg er bekymret for fremtiden. Den politiske dagsorden gør det svært for os.
                                                                                                Søren Søndergaard

Artiklen fortsætter under billederne

Søren Søndergaard dyrker 50 hektar kartofler, 30 hektar frøgræs, 40 hektar raps, og resten er foderkorn. I 2020 er der bygget et nyt frølager på den ene slagtegriseejendom. Søren Søndergaard og familien har to mejetærskere i deres maskinpark. - Nogle ville måske mene, at man kunne klare de 850 hektar med én, men vi vil hellere få fuld valuta for kornet og kunne køre effektivt, når det er klar og udbyttet bedst, forklarer han. Foto: John Christensen 


Alle medarbejdere hos Søren Søndergaard og hans familie hjælper både til i stald og mark. Det sikrer en stor alsidighed i arbejdet og den mest optimale udnyttelse af alle hænder, fortæller den unge landmand. Foto: John Christensen

Rationel bedrift

Søren Søndergaards virksomhed driver i dag 850 hektar, heraf 125 egne. Resten er forpagtet eller jord, han er hyret til at dyrke for sin far (600 hektar). Derudover producerer han 9.600 slagtegrise i egne, lejede stalde og 13.000 slagtegrise i sin fars stalde, som han passer. Alle grise går til Danish Crown.

Selv deler Søren Søndergaard sin tid mellem marken, stalden og computeren.

- Jeg kan godt lide det fysiske arbejde, men der skulle være mere i det. Jeg ville gerne have ansatte, så arbejdet også fik det menneskelige aspekt, siger den unge landmand, der har ansvaret for to ansatte plus løs hjælp i spidsbelastningsperioder i marken.

De relativt få hænder kan sagtens passe den efterhånden store landbrugsportefølje, da han lejer ekstra mandskab til at lægge kartofler og køre gylle. Resten af arbejdet er effektiviseret efter bedste evne - og måske lidt utraditionelt: Alle medarbejdere hjælper til i både mark og stald.

- Havde jeg søer, ville jeg aldrig gøre det, men slagtegrise tager trods alt ikke mere tid, end at du også kan gå ude. Og jeg kan også se på de ansatte, at de synes, det er et dejligt afbræk i hverdagen, siger Søren Søndergaard, der valgte kartoflerne til, fordi markarbejdet her ikke falder sammen med de andre kornsorter.

- Det var en god måde at udnytte hænderne og gøre os til en attraktiv planteavlsejendom at være ansat på. Og så er kartofler fagligt super spændende og en økonomisk god forretning.

Næste step

Fremtiden er åben. Næste step for Søren Søndergaard kan både være flere ejede hektar og flere grise. Han skal formentlig også overtage noget af sin fars.

- Måske jeg overtager noget jord og slagtegrisene, mens min bror nok overtager soejendommen, men vi har ingen drejebog, og vi må se, hvad der giver mening, når mulighederne opstår, siger Søren Søndergaard, der også holder øje med klima-dagsordenen.

- Fremtiden for dansk landbrug burde være lys, fordi vi er så dygtige, men jeg er bekymret for fremtiden. Den politiske dagsorden gør det svært for os, siger han.

Faktaboks

Blå bog

  • 2010: Starter på Asmildkloster Landbrugsskole
  • 2014: Uddannet produktionsleder
  • 2010-2015: Er i praktik hos sin far, på udveksling, ansat på maskinstation og på to forskellige so-ejendomme
  • 2016-2019: Ansat hos sin far med ansvar for slagtegriseproduktionen og marken
  • 2019: Erhverver sig nogle kartoffelmelsrettigheder hos fabrikken i Karup og lejer 100 hektar jord
  • 2020: Lejer en slagtegrisestald og begynder at levere til Danish Crown
  • 2021: Overtager en planteavlsbedrift af et ældre ægtepar i fri handel

3 gode råd til andre unge nyetablerede landmænd

  • Stol på dig selv: Husk din egen gode mavefornemmelse. Du kommer til at tage mange valg, og jeg har dæleme også lavet fejl, som at sælge raps for tidligt og billigt, men det nytter ikke at gå og ærgre sig. Lær af dine fejl, og tag de gode erfaringer med dig.
  • Fritid: Forsøg at adskille arbejde og fritid. Man træffer bedre beslutninger, når man har fået nok søvn og holdt fri. Man kan ikke altid arbejde sig ud af problemerne.
  • Forventninger: Lav en tydelig forventningsafstemning med din bank, og vær afklaret og forberedt, så skal der nok komme en mulighed.

Emneord

Årets Unge Landmand 2022 , Top2 , video

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle