Staten giver 14 mio. kr. til stort græsprotein-anlæg

Landbrug skal huse landets første anlæg, der kan raffinere græs til proteiner.

14 mio. kr. fra GUDP, den statslige program for grøn udvikling og demonstration, medfører nu, at Danmarks første gårdanlæg til bioraffinering af græs bliver til virkelighed.

Det melder GUDP og Vestjyllands Andel i pressemeddelelser.

Anlægget skal opføres på Ausumgaard syd for Struer - og bliver opført under projektnavnet TailorGrass.

Bag projektet står Vestjyllands Andel, Ausumgaard, Seges og R&D Engineering & Automation, som sammen har til hensigt at udvikle et lokalt danskproduceret alternativ til importeret sojaprotein og dermed bidrage til et mere miljø- og klimavenligt landbrug.

De 14 mio. kr. er bevilget fra en særlig pulje til grøn bioraffinering, og at valget er faldet på netop TailorGrass glæder de sig over i Vestjyllands Andel. Her har man de seneste år brugt en del kræfter på at udvikle netop græsprotein fra forsknings-verdenen og over mod det kommercielle marked.

"Vi er naturligvis stolte af, at GUDP har bevilget støtte til vores fælles projekt", udtaler Steen Bitsch, direktør i grovvareselskabet.

Det vestjyske grovvareselskab vil i forbindelse med projektet stå for bl.a. forarbejdningen af det raffinerede græs til et håndterbart foderprodukt til grise. Og ambitionerne er ikke til at tage fejl af.

"Sammen med vores medlemmer og dansk landbrug i almindelighed har vi en klokkeklar ambition om at nedbringe mængden af importeret soja, og får det her projekt først luft under vingerne, ser vi et stort udviklingspotentiale", lyder det fra Steen Bitsch.

Vilde perspektiver for dansk landbrug

En af fordelene ved at etablere bioraffinaderiet på Ausumgaard syd for Struer er, at herregården råder over eget biogasanlæg, som i forvejen anvender græs til energiproduktion.

Sekundære produkter fra bioraffineringen vil på den korte bane således kunne bruges i biogasanlægget, og på den lange bane vil der samtidig være mulighed for, at øvrige synergier bliver skabt.

"Vi er meget begejstrede for at være med i det her projekt, som kan være med til at skabe nogle vilde perspektiver for dansk landbrug. Lykkes det at gøre produktionen kommercielt gangbar kan vi pludselig begynde at certificere fødevarer helt anderledes og bæredygtigt, og samtidig vil vi kunne udnytte de materialestrømme, der går ud fra anlægget", forudser Ausumgaard-ejer Kristian Karlshøj.

Det nye vindmølleeventyr

Bag det tekniske udviklingsarbejde samt projektledelsen af TailorGrass står den internationale ingeniørvirksomhed R&D Engineering & Automation. Også de har høje forventninger til projektet.

"Vi tror på, at det her projekt kan blive det nye vindmølleeventyr. Med produktionen af græsprotein har vi ambitioner om at øge værdikæden for den enkelte landmand, som både får mulighed for at skabe en grønnere og mere bæredygtig profil og samtidig sikre en økonomisk gevinst", siger projektchef Daniel Schou Jensen, R&D Engineering & Automation.

Han forventer, at der allerede om 2-3 år kan blive etableret mange flere anlæg på danske landbrug, idet efterspørgslen allerede er der.

Skal være bæredygtigt - også økonomisk

Målet for projektet er at finde et foderprodukt, der gør det økonomisk bæredygtigt for landmændene at lægge om til græs. Bioøkonomichef i Seges, Lars Villadsgaard Toft er glad for, at Vestjyllands Andel og Ausumgaard tør kaste sig ud i projektet med risikovillig kapital ud over de offentlige midler.

"Om tre år står vi forhåbentlig med et skræddersyet koncept, som kan bringes bredt ud, så vi får gjort dansk produktion af græsprotein til et reelt alternativ i landmandens markplaner og foderplaner. Dermed vil dette arbejde bidrage til at øge dansk landbrugs bæredygtighed og sænke miljø- og klimaaftrykket", siger Seges-chefen.

Faktaboks

Projekttitel: TailorGrass. Kundespecifikt og skræddersyet GræsProtein-anlæg

Projektdeltagere: Vestjyllands Andel, Ausumgaard (AU Vindmøller), R&D Engineering & Automation, SEGES (Landbrug & Fødevarer)

Bevilget tilskud:

Totalbudget: Godt og vel 26. mio. kr.

GUDP-bevilling: Knap 14. mio. kr.

Projektperiode: 01-01-2020 til 31-12-2023

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle