Statens Serum Institut slår fast: Grise kan ikke blive smittet med corona

Svin kan ikke bliver smittet med corona, lyder det fra Statens Serum Institut. Mulighed blev dog ellers nævnt af professor torsdag aften.

Torsdag aften kunne seere på DR2 høre professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos gentage sin hypotese om svin kan sprede coronavirus ligesom mink.

Det har dog ikke meget hold i virkeligheden.

"Grise kan ikke inficeres med denne her virus. Det er et klart lyspunkt", siger Thomas Bruun Rasmussen, seniorforsker ved Statens Serum Institut med speciale i veterinær virologi, til Børsen fredag.

ingen tegn på at svin bliver inficeret

Tidligere har SFs Carl Valentin spurgt fødevareminister Mogens Jensen ind til netop dette, og her lød svaret klart:

"Eksperterne finder ingen tegn på, at SARS-CoV-2 kan inficere svin".

De omtalte eksperter stammer fra Københavns Universitet og Statens Seruminstitut, der oplyser, at "to uafhængige videnskabelige eksperimentelle studier har vist, at svin er resistente overfor SARS-CoV-2 (coronavirus, red.)".

Alligevel kunne man i Debatten på DR2 høre mikrobiolog Hans Jørn Kolmos udtale:

"Jeg vil advokere for at etablere en overvågning af coronasmitte i svin. Smitten på de danske slagterier kan meget vel være kommet ad den vej".

hvor kommer smitte fra

LandbrugsAvisen har tidligere talt med professoren, da han første gang udtrykte, at han mente, man bør undersøge sammenhængen mellem coronaudbrud på slagterier og corona i svin.

Her svarede Hans Jørn Kolmos:

"Det handler om, at jeg gerne vil diskutere smittevejene, så vi er sikre på, at alle smitteveje og smittekilder bliver udredt. I Hjørring har vi set mink blive smittet, men hvor kommer den smitte fra? Det er mit motiv at belyse og klarlægge dette, og jeg vil ikke gå ind i en yderligere diskussion af mine motiver eller min person".

Også et kinesisk studie har tidligt vist, at grise ikke bliver smittet med coronavirus.

Emneord

coronavirus mink

Relaterede

18. jul 00:00

Kolmos kobler corona med svin

I debatindlæg i Politiken kobler professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos udbrud af corona på minkfarme i Hjørring med svin.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle