Statistikken taler for højere priser i 2016

Markedsberetning, korn & foder af konsulent Jakob F. Kjærsgaard, Gefion

Den globale vejr har vist sig fra sin afgrødevenlige side i de sidste tre år - og det kan ses på de store globale afgrødelagre og de deraf følgende lave afgrødepriser. I de internationale medier har den amerikanske analytiker, Todd Hultman, påpeget, at siden dataindsamlingen startede i 1960, har man aldrig haft fire år i træk med faldende kornpriser, simpelthen fordi man ikke har haft fire gunstige vækstsæsoner i træk. Alene af den årsag taler statistikken for, at priserne stiger i 2016.

Indtil videre har starten på 2015/16-vækstsæsonen dog i store træk været problemfri, men der er længe til høst, meget kan gå galt. Vinteren har indtil nu været mild - ikke blot på vores breddegrader men også i fastlandsklimaet i Ukraine, sydlige Rusland og USA, men noget kunne tyde på, at det er ved at ændre sig. I juledagene har der været ned til 15-20 graders frost i Ukraine, hvor snedækket tillige er mangelfuldt, og også i USA melder »kong vinter« sin ankomst.

I Sydamerika øges arealet med soja og majs, så grundlaget for endnu en stor høst er til stede. Spørgsmålet er dog, om El Niño-effekten ender med at spolere muligheden med for meget regn i Argentina og for lidt i den tropiske del af Brasilien. I hvert fald har El Niño allerede haft alvorlige konsekvenser for den indiske hvedehøst, som for to år siden lå på 95 mio. ton, og nu måske lander helt nede på 75 mio. ton. Ligeledes har vejrfænomenet ødelagt store dele af den sydafrikanske majshøst. Vi venter stadigvæk på de endelige meldinger om den australske hvedehøst.

Selvom kornlagrene samlet set er store, er det vigtigt at understrege, at de ikke er så store, at vejrlig modgang for 16-høsten vil gå uberørt hen over priserne.

De globale sojalagre er endnu mere imponerede end kornlagrene, til gengæld er forbrugsudviklingen også voldsom. Der tales meget om vækstopbremsning i Kina og den mulige betydning for verdens suverænt største sojaimportør. Indtil videre er det dog blev ved snakken, Kina importerer soja som aldrig før.

De senere år og ikke mindst det sidste år har dog vist os, at udviklingen i afgrødepriserne er umulige at forudsige et år ud i fremtiden. Hertil er prisdannelsen alt for kompleks. Selvom statistikken taler for højere priser, gives ingen garantier, men en ting er helt sikkert: Intet bliver ved med at falde, og intet bliver ved med at befinde sig i et lavprismarked, og det gælder også afgrødepriserne. Spørgsmålet er alene, hvornår priserne igen stiger og kommer op i et decideret højprismarked.

I 2015 faldt maltbyg- og hvedeprisen med 15 kr., mens prisen på sojaskrå faldt med hele 60 kr. Rapsen har i hele 2015 kørt sit eget løb, og det ses også på prisudviklingen. Den aktuelle pris ligger 20 kr. højere end ved indgangen til 2015. Gad vide, hvilke priser vi har om ét år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle