Statsministeren: Jeg beholder Eva Kjer

Statsminister Lars Løkke Rasmussen indkalder de borgerlige partier til forhandling for at løse 'den gordiske knude'.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger onsdag på et pressemøde, at Eva Kjer Hansen ikke trækker sig som miljø- og fødevareminister.

Han har i stedet indkaldt de borgerlige partier til forhandling kl. 16 - med en trussel om at udskrive nyvalg, hvis der ikke er opbakning til det borgerlige projekt.

Det sker efter, at De Konservative har stillet mistillidsvotum til Eva Kjer Hansen. Partiet har samtidig afvist, at hun kan få en anden post i regeringen. Mistilliden er kommet, fordi hun som minister ifølge Konservative har fremlagt oplysninger, som 'ikke er retvisende'. Oplysningerne drejer sig om en tabel, der viste kvælstofeffekten af landbrugspakken i forhold til havmiljøet.

Lars Løkke Rasmussen siger, at Eva Kjer Hansen har ført landbrugspakken ud i livet som aftalt af de borgerlige partier.

"På trods af det er der pludselig nu ikke tillid til ministeren. Så må man spørge sig selv: Har den mistillid virkelig sådan en karakter, at den ikke kan overvindes? Har den mistillid virkelig sådan en karakter, at det borgerlige samarbejde kører fast?," spørger Lars Løkke Rasmussen retorisk.

Han siger, at en løsning på konflikten kunne være at fjerne Eva Kjer som minister.

"Men hende nærer jeg sådan set tillid til. Hende anser jeg for at være en loyal og hårdarbejdende minister," siger Lars Løkke Rasmussen.

Han siger, at kritikken fra De Konservative kommer bag på ham - at kravet om at fjerne Eva Kjer kom ud af det blå. Han har derfor siden i går sat sig ind i kritikken og finder ikke, at Eva Kjer Hansen kan kritiseres for sin ageren.

Han vil derfor ikke fjerne sin minister.

"Hvem bliver sådan den næste?," siger Lars Løkke Rasmussen.

Han siger, at han nu vil forsøge at "løsne den gordiske knude" i stedet for at hugge den af. Han har nu indkaldt partierne til forhandling.

Klokken 14.30 skal Eva Kjer Hansen til samråd i Miljø- og Fødevareudvalget, hvor hun skal svare på kritik af hendes relation til Bæredygtigt Landbrug. Dette møde er – så vidt vides – stadig planlagt til at blive ført ud i livet.

De Konservative har gentagne gange understreget, at de bakker op om både landbrugspakken og Lars Løkke Rasmussen som statsminister. Det er Eva Kjer Hansens præsentation af kvælstoftabellen og hendes efterfølgende ageren, som De Konservative kritiserer.

Lars Løkke Rasmussen har tidligere afsat Eva Kjer Hansen som minister. Det skete for næsten præcis seks år siden.

Hun blev i november 2007 udnævnt til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, men blev ved en større ministerrokade den 23. februar 2010 afsat som minister. Hun blev derefter formand for Det Udenrigspolitiske Nævn og næstformandskabet i Europaudvalget.

Den dengang 45-årige fødevareminister var dengang tæt på at få et mistillidsvotum af Dansk Folkeparti for sin ageren i en sag om hormonforstyrrende kemikalie i danske sutteflasker.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle