Statsministeren langer ud efter landbruget: Grisene skal slagtes i Danmark

Landbruget bør tage ansvar for, at grise slagtes i Danmark i stedet for udlandet, siger statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen er stærkt utilfreds med, at landbruget sender grise til slagtning i udlandet og dermed negligerer danske slagterier.

På kort tid er to store slagterier lukket i Danmark, hvor Sæby og Ringsted tilsammen har mistet omkring 2.000 slagteriarbejdspladser.

Det skyldes i høj grad landbrugets praksis, betoner Mette Frederiksen.

Landbruget bør tage mere ansvar for, at de danske grise også slagtes i Danmark i stedet for at blive kørt til udlandet.

- Jeg forstår ikke, at danske landmænd kører grisene ud af Danmark i det omfang, vi ser, siger statsminister Mette Frederiksen under en spørgetime i Folketinget.

- Jeg ville hellere have, at de lod deres grise slagte i Danmark og understøtter, at der er slagteriarbejdspladser.

Udtalelserne falder efter, at Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, har spurgt statsministeren, om hun vil garantere, at en kommende CO2-afgift på landbruget ikke koster arbejdspladser.

Mette Frederiksen svarer først, at bevaring af arbejdspladser er centralt for regeringens politik.

- Når vi laver en CO2-afgift, er det med det klare mål at nedbringe miljø- og klimabelastningen samtidig med, at danskerne har et arbejde at stå op til.

Derefter peger statsministeren på, at landbrugets praksis selv får andre sektorer til at miste job.

I sidste uge annoncerede Danish Crown, at man måtte lukke slagteriet i Ringsted som følge af manglende omsætning. Det betyder, at 1200 stillinger nedlægges. 

I sommer skete det samme for slagteriet i Sæby, hvor 800 job forsvandt.

Det understreger for Mette Frederiksen, at der er andre udfordringer for beskæftigelsen end en CO2-afgift på landbruget.

Landmænd har de seneste år kunne få en bedre pris ved at sende grise til slagtning i udlandet, og det har medført et drastisk fald i både slagtninger og omsætning hos de danske slagterier.

Mette Frederiksen begræder udviklingen og kalder på, at landmænd tager ansvar for samfundet og lokalområdernes erhvervsliv.

- Det er synd for grisene, der skal ud på lange transporter, og jeg synes, det er ærgerligt for de familier i Sæby og i Nordjylland og familierne i Ringsted og på Sjælland, der mister deres arbejde, siger hun.

- Så hvis vi kunne have en snak om, at man i højere grad fra landbruget side understøtter, at arbejdspladserne bliver i Danmark, så synes jeg, det vil være positivt.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle