Statsministeren om natursamarbejde: Husk lidt fakta

Mette Frederiksen opfordrer til samarbejde om naturen til møde om naturen på Marienborg.

Statsminister Mette Frederiksen (S) talte mandag til en lang række organisationer og politikere, der på Marienborg er mødt op for at diskutere, hvordan man styrker naturen og biodiversiteten i Danmark.

Der blev opfordret både til handling og kompromisser overfor deltagerne, der spænder fra Dansk Erhverv og Landbrug & Fødevarer,  over Danmarks Naturfredningsforening til Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri.

Mette Frederiksen understregede, at situationen er alvorlig. Biodiversiteten falder hurtigt, og flere og flere arter er truet eller forsvinder helt.

Men statsministeren opfordrede også deltagerne i debatten om natur og biodiversitet til at møde hinanden. 

Og hun sagde, at Danmark også er et landbrugsland, og at det er et faktum, hun elsker og mener er nødvendigt.

"Vi skal huske, at det ikke gør noget at have lidt fakta med i diskussionen. Hvis den bliver for hidsig og polariseret, så taber naturen. Derfor må vi bruge vores stærke tradition for at finde kompromisser og løsninger. Men der må ikke være tvivl om, at jeg står på naturens side. Og vi fik i juni et historisk stærkt mandat til politisk at handle på dette her område", sagde Mette Frederiksen.

Statsministeren opfordrede igen til at finde balance og kompromisser. Også når det kommer til, at almindelige mennesker skal have adgang til naturen. 

"Jeg er grundlæggende optimist - stadigvæk. Men et af de områder, hvor jeg kan blive i tvivl, er på naturens vegne. For det går så hurtigt, og det tager så lang tid at rette op. Det bliver svært, men nu skal vi i gang", sagde Mette Frederiksen. 

Enhedslistens miljø- og klimaordfører, Mai Villadsen, siger, at "der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange landmænd, der gerne vil naturen det godt". 

"Vores udfordring i Danmark er, at vi har plastret næsten hele vores jord til med landbrugsareal. Det bliver vi nødt til at ændre på. Så der skal være et mindre areal i Danmark, som går til landbruget. Det vil være godt for både naturen og klimaet", siger hun. 

Enhedslisten har i sin naturplan blandt andet foreslået, at der skal oprettes 35 naturnationalparker, og at 25 procent af landarealet og 25 procent af havarealet i Danmark skal udpeges som naturzone.

Obs. opdateret kl. 10.32 med Mai Villadsens kommentarer.

/ritzau/

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle