Statsministeren såede tidligt tvivl om den planlagte minkindsats

Statsminister Mette Frederiksen var tidligt helt tæt på Fødevareministeriets arbejde med at inddæmme covid-19-smitten blandt mink.

Allerede kort tid efter at der var konstateret covid-19 i de første minkbesætninger i juni 2020, såede Mette Frederiksen tvivl om, hvorvidt den planlagte indsats for at holde smitten nede var nok.

Den fremgår af en mail som statsminister Mette Frederiksen (S) skrev til ministersekretær Anders Kappel den 19. juni 2020.

Det skete, efter hun var blevet orienteret fra Fødevareministeriet om den foreslåede indsats til at dæmme op for spredning af covid-19 i minkfarmene. På det tidspunkt var kun to minkfarme fundet smittet, og man havde valgt at aflive dyrene. Derudover ville man igangsætte et testprogram for at få overblik over, hvor udbredt smitten var blandt de danske minkfarme.

"OK. Vil dog betvivle, om det er nok", skrev Mette Frederiksen i en e-mailen klokken 22:34.

Mailen var en af de mere end 10.000 bilag, der indgår i Minkkommsionen, som torsdag indledte sine afhøringer ved Retten på Frederiksberg.

Oplysningerne om statsministerens involvering dukkede op under afhøringerne af afdelingschef Fødevareministieret Tejs Binderup, der ifølge kommissionens formand spillede en helt central rolle i forløbet.

Det var den 4. november, at statsministeren på et pressemøde meldte, at alle mink skulle slås ned.

Forhåndsordre?

Allerede under den først afhøringer stod det klart, at udspørger Jakob Holm Poulsen forsøger at grave sig ned i, hvem der vidste hvad. Blandt andet stod det også klart ved den første afhøring, at Tejs Binderup allerede ved det første udbrud på en minkfarm i Nordjylland orienterede Statsministeriet.

Ifølge Teis Binderup var det naturligt i lyset af corona-situationen på daværende tidspunkt. Men Jakob Lund Poulsen ville også gerne vide, om der lå en forhåndsordre om, at Statsministeriet skulle orienteres.

"Var der en forhåndsordre?"

"Ikke hvad jeg kan erindre", lød svaret fra Tejs Binderup.

De mange sagsdokumenter viser også, at statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen tidligt var inde over hele minksituationen.

Afhøringerne i Minkkommissionen fortsætter torsdag og fredag.

Emneord

mink , minkkommissionen , Top2 , coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle