Stegt flæsk kåret som Danmarks nationalret

Stegt flæsk vinder kampen om at blive Danmarks nationalret med 44 procent af stemmerne.

Her til morgen er fødevareminister Dan Jørgensens (S) konkurrence om en dansk nationalret blevet afgjort - og dette med en overbevisende sejr. 

Stegt flæsk, der var Sønderjyllands finalist, vandt nemlig med cirka 44 procent af stemmerne, hvilket svarer til lige under 28.000 ud af de 63.000 danskere der har stemt. 

Andenpladsen gik til smørrebrød, der samlede 27 procent af stemmerne, mens tredjepladsen gik til hakkebøf med bløde løg.

Fødevareministeriet oplyser, at 174.000 danskere har været forbi kampagnehjemmesiderne danskenesmad.dk og nationalret.dk, og Fødevareministeren selv er glad for konkurrencen.

"Vi har fået en debat om noget så vigtigt, som dansk madkultur. Hvad er gode, danske råvarer og hvad er det for nogle retter, der er typisk danske? Det har præcis været det, der har været mit formål. Det, må man sige, er lykkes til overmål," siger Dan Jørgensen til Ritzau.

Han mener, at konkurrencen har gjort dansk mad til allemandseje igen.

"Jeg synes, det her er en folkeliggørelse af maddebatten i Danmark. Det danske og det nordiske køkken hører til, i det nogle lidt nedladende kalder "speltsegmentet" - på de fine restauranter," siger han.

"Min idé har været, at vi skulle begynde og snakke om de gode danske råvarer og at spise efter årstiden ude i de almindelige køkkener."

Fødevareministeren mener at den mission er lykkedes. 

"Hvis vi ser på, hvem der har deltaget, så har det ikke været begrænset til København og storbyerne," siger han.

"Mad handler ikke kun om sundhed og dyrevelfærd - det handler det også om - men det handler også om nydelse, fællesskab og tradition." afslutter han til ritzau. 

Efter konkurrencen vil Fødevareministeriet udsende et hæfte med opskrifter på retterne, der har deltaget i konkurrencen, hvor retterne vil blive præsenteret i forskellige versioner.

Faktaboks

Stemmerne optalt

I alt 63.263 stemmer.

* Stegt flæsk med persillesauce: 27.893

* Smørrebrød med gravad laks og kartofler: 17.041

* Hakkebøf med bløde løg og stegte rodfrugter: 7625

* Karbonader med stuvede grønærter: 3406

* Brændende kærlighed: 2423

* Æbleflæsk: 2276

* Stegte sild med kartoffelkompot: 2113

* Stegt svinekotelet med stuvet hvidkål: 486

Kilde: Fødevareministeriet, nationalret.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle