Stigende priser og stor høst gavner det hvide guld

Det forgangne år har været et særdeles godt af slagsen for Andelskartoffelmels-fabrikken Vendsyssel, der er den nordligste af Danmarks fire kartoffel-stivelsesfabrikker.

Først leverede kartoffelavlerne en imponerende høst, der lå markant over tidligere år, siden har verdenspriserne på kartoffelmel fået luft under vingerne og er endt på et højere niveau end tidligere.

De to ting er samlet set med til at presse andelsselskabets resultater op for 2016. Omsætningen gik op med knap seks mio. kr. til i alt 183 mio. kr., ligesom også bundlinjen blev godt en million større i løbet af året og endte på 31,8 mio. kr. før skat.

Det stigende resultat er hjulpet godt på vej af, at branchen især er præget af faste omkostninger til produktion. Det gør, at der er en relativ sammenhæng mellem den indvejede mængde kartofler sammenholdt med selskabets bundlinje ved årets afslutning.

Markedet for kartoffelmel, der bl.a. bruges som tykningsmiddel til eksempelvis pølser og fars, er næsten at sammenligne med en commodity - altså en råvare, hvor verdensmarkedets efterspørgsel og produktion dikterer priserne.

Fødevarestyrelsen advarer mod ulovlige juleænder 14. december · 15:56

Men selvom priserne har været svagt opadgående, og kartoffelavlerne fik en rekordstor høst i hus sidste efterår, har det dog ikke udelukkende været en dans på roser for kartoffelmelsfabrikken.

Et af de store forretningsområder er nemlig kartoffelmel til papirindustrien, hvor konkurrencen er blevet alvorligt skærpet de seneste år.

Eksisterende spillere forsøger at øge deres markedsandel på det attraktive papirmarked, og når forbruget samtidig ikke stiger voldsomt, er det helt naturligt med til at presse priserne.

Mere om temaet

Faktaboks

AKV Vendsyssel

  • Producerer kartoffelstivelse af kartofler med et højt stivelsesindhold. 
  • Stivelsen bruges typisk til fødevarer eller papirproduktion.
  • AKV har godt 165 andelshavere hovedsageligt bosiddende i Vendsyssel og Himmerland.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu