Stolthed over to unge landmænd nomineret til pris

To af de unge landmænd, der er nomineret til Årets unge landmand, har været igennem etableringsforløb hos Sagro.

Hos rådgivningsselskabet Sagro er de stolte over, at to af "deres" unge landmænd er blevet nomineret til prisen Årets unge landmand, som uddeles torsdag på Delegeretmødet 2016 i samarbejde med LandbrugsAvisen.

Mælkeproducent Connie Linde og ægproducent Patrick Blenner er to ud af fire nominerede. De har begge gennemgået et særligt, gratis, individuelt etableringsforløb i det daværende Heden & Fjorden. Et koncept, der nu fortsætter efter fusionen med Jysk Landbrugsrådgivning i Sagro.

70 unge søgte

I alt 70 unge landmænd har de seneste tre år søgt om at komme i betragtning til etableringsforløbet, fortæller Dorte Kvistgaard, Sagro. Først må de igennem en screening, hvor de vurderer, "hvor seriøs, han eller hun er," fortæller hun.

25 slap gennem nåleøjet med en etablering, og de er alle selvstændige landmænd i dag.

Går tæt på

"Vi går hårdt, men konstruktivt til den enkelte i forløbet. De står jo over for at skulle træffe den måske vigtigste beslutning i deres erhvervsaktive liv. Vi kratter i lakken, så deres ideer og forestillinger bliver trykprøvet," siger Dorte Kvistgaard.

Er der fx lagt en karriereplan? Hvis der mangler uddannelse eller erfaring, hvad er så planen for at rette op på det? Er der forståelse for økonomi og en opsparing?

"Du skal have arbejdet på både små og store landbrug, og vil du etablere dig med ansatte på bedriften, så skal du have været leder med personaleansvar, så du har vist, at det ikke kun er dig, der er dygtig, men at du også kan opnå resultater gennem andre," siger hun.

I fars fodspor?

Ansøgerne bliver også udfordret på, om de går for meget i fars fodspor, eller om de er selvstændige i deres tankegang. Skal de have samme produktion som ham, samme rådgivere, samme mål? Kan de se sig selv i det, og har de mærket ordentligt efter, om det er præcis den retning, de vil?

"Den grundige screening virker som en tragt, hvor vi med sparring og rådgivning hjælper de unge til at træffe individuelle, rigtige beslutninger. Når de kommer ud på den anden side, går de typisk videre til specialiserede rådgivere, der tager hånd om de driftsøkonomiske og faglige opgaver i forbindelse med gårdkøb og etablering."

Faktaboks

Sagro yder op til 10 timers gratis etableringsrådgivning og sparring på tværs af alle rådgivningslinjer.

Kriterier for at komme i betragtning:o    Minimum gennemført virksomhedslederuddannelsen, eller anden økonomisk uddannelse på samme niveau.o    Ikke momsregistreret.o    Ansøgningsskema skal udfyldes.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle