Stor frilandsgartner: Høsten bliver dyr - med eller uden sæsonarbejdere

Corona-restriktioner med stribevis af detaljerede hygiejnekrav vil under alle omstændigheder udløse store ekstraomkostninger hos frilandsgartnerne, vurderer Jacob B. Jacobsen, Torup Bakkegaard & Orelund.

Coronakrisen betyder, at der er udsigt til en ekstraordinært dyr høst af grønsager og frugt i de store frilandsgartnerier til sommer.

Det vurderer Jacob Brejnholt Jacobsen, der sammen med sin bror driver familievirksomheden Torup Bakkegaard og Orelund i Sandager nord for Assens.

Jacob Jacobsen venter med spænding på en afklaring af, om det bliver muligt at få de sædvanlige sæsonarbejdere til Danmark i høstens tid.

Men selvom det lykkes, vil coronakrisens mange hygiejnekrav betyde, at årets høst bliver betydeligt dyrere end ellers, vurderer han.

»En ting er at få dem herop. Men når de så kommer, er der også massevis af problemer i det. Vi er spændte - og der er i alt fald en dyr høst i vente«, siger Jacob B. Jacobsen.

Flere hundrede arbejdere

Torup Bakkegaard og Orelund er én af Fyns største, konventionelle grønsags-avlere, og brødrene Jacobsen entrerer hver sommer med flere hundrede udenlandske sæsonarbejdere fra især Slovakiet og Rumænien, når de mange specialafgrøder skal høstes.

De slovakiske og rumænske sæsonarbejderne er en arbejdsom, effektiv og specialiseret arbejdskraft, som Jacob B. Jacobsen vil få svært ved at undvære. Med de lukkede grænser i mange EU-lande under coronakrisen ser det dog p.t. sort ud for sæsonarbejdernes muligheder for at komme til Danmark.

Derfor venter Jacob B. Jacobsen som andre arbejdsgivere i landbruget spændt på, om der bliver lempet på rejsereglerne i EU inden sæsonen for alvor tager fart.

Tid at løbe på

For Torup Bakkegaard og Orelund er der endnu lidt tid at løbe på - det er først omkring 1. maj, høsten åbner med de første asparges, der skal stikkes.

»Vi kommer først til at mangle folk henad 1. maj, så der kan ske meget inden da. Jeg sover trygt ind til videre«, siger Jacob B. Jacobsen.

Udfordringer i kø

Jacob B. Jacobsens største behov for sæsonarbejdere ligger i juli og han har derfor fortsat tillid til, at regeringen og EU finder løsninger, så arbejdskraften kan nå frem til højsæsonen.

Men når og hvis sæsonarbejderne får mulighed for at indrejse i Danmark, vil deres ophold uden tvivl blive påvirket af talrige hygiejnekrav til fortsat forebyggelse af spredning af coronavirus, forudser han.

»Måske skal de først i 14 dages karantæne. De skal også have ekstra beboelses-faciliteter, så færre skal bo sammen. Og i markerne skal arbejdet struktureres, så de ikke arbejder i grupper«.

»Håndhygiejnen, som vi allerede har godt oppe at køre, skal sikkert have et ekstra skub også, og hvis de skal flyves herop, skal vi finde måder, de kan transportere sig rundt i landet på. Der bliver rigtig mange ting, at holde styr på«.

»Det skal vi nok få styr på, men det bliver helt sikkert en dyr høst, uanset hvad.«

Plan B også dyr

En plan B, hvis det ikke lykkes at få sæsonarbejderne frem, er at rekruttere dansk arbejdskraft fra de hårdest ramte sektorer, der har måttet afskedige medarbejdere under coronakrisen.

Her springer især én sektor i øjnene for Jacob B. Jacobsen: De hårdt ramte blomstergartneres afskedigede medarbejdere.

»Dem har jeg tænkt på fra dag 1. Det vil være op ad bakke at få dem lært op, for det er specialiseret akkordarbejde. Der vil helt sikkert gå meget mere tid på arbejdet. Det kan blive nødvendigt, men den vare, vi producerer, bliver markant dyrere - også i det scenarie«.

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle