Stor fynsk svineproducent holder skindet på næsen efter udfordrende 2018

Lave afregningspriser på svin har kunnet mærkes hos fynske Kokkenborg.

Et overskud på godt fire millioner kroner i 2017 set imod et overskud på 783.753 kroner i 2018 vidner om, at Kokkenborg på Fyn også har mærket de lave afregningspriser i svineproduktionen i 2018. 

I ledelsesberetningen skriver ledelsen da også, at resultatet anses som utilfredsstillende, og primært skyldes de dårlige afregningspriser. 

Det afspejler sig også i bruttofortjenesten, der i 2018 var på 3,2 mio. kr. mod 7,2 mio.kr i 2017.

"2018 var et skidt år med ekstrem tørke og en lav notering. Omvendt er vi også glade for, at det under omstændighederne gik som det gik. Men som svineproducent er det ikke tilfredsstillende”, siger ejer og administrerende direktør, Jens Himmelstrup.

Kokkenborg har 2.200 yorkshire søer, der drives i opformering med gener fra Danish Pig Genetics. Den årlige produktion ligger på 30.000 polte.

Har bygget nyt

Regnskabet bærer også præg af, at Kokkenborg har bygget ny klimastald og ny poltestald.

”Vi har i virksomheden truffet nogle strategiske beslutninger, som er blevet ført ud i virkeligheden i 2018, hvor vi på Kokkenborg har bygget ny klimastald og ny poltestald”, siger Jens Himmelstrup

Han henviser til at han og hans kone, Dorte, ved byggeriets slutning udtalte, at det er besværligt med mange staldanlæg, og at de derfor samler produktionen på færre steder. 

Staldene stod færdige i starten af 2019 og har været i drift siden marts.

”Vi forventer at vi har skabt et anlæg, hvor vi kan optimere på foder, energi, renter og alle andre faktorer”, siger Jens Himmelstrup.

Håber på bedre priser

Han fortæller, at parret glæder sig til at høste frugterne af anlægget, når det er helt indkørt. Og at staldene har været en god oplevelse hidtil. 

Derfor forventer Jens Himmelstrup, at anlægget sammen med stadigt stigende svinepriser, kan give et bedre 2019-regnskab. 

”Det er jo priserne der skal drive det, omkostningerne har vi styr på. Det er positivt det går den vej med noteringen, og kvartalsopfølgningen for andet kvartal 2019 bliver bedre end første kvartal af 2019, som lignede 2018”, siger Jens Himmelstrup. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle