Stor kødkoncern får halveret resultatet på grund af inflationen

HKScan blev hårdt ramt af den stigende inflation i 2022, hvor kødkoncernen måtte se sit driftsresultat blive halveret. I Danmark er indtjeningen dog steget.

Selvom salgspriserne var væsentligt højere i 2022, så betød stigende udgifter som følge af den høje inflation, at kødkoncernen HKScan måtte tage nogle hug på sin indtjening. 

Det fremgår af selskabets årsregnskabet, der blev fremlagt i sidste uge.

Hos den finskejede kødkoncern HKScan, der er store på gris og kylling i Finland og Sverige - og i Danmark ejer det tidligere Rose Poultry kyllingeslagteri, voksede omsætningen fra 1,6 i 2021 til 1,8 milliarder euro i 2022. 

Det svarer til en omsætning på omtrent 13,4 millioner kroner.

Indtjeningen fulgte dog ikke med op, og slagteriet måtte i stedet se sit driftsresultat mere end halveret fra 21,4 millioner euro i 2021 til nu 10,1 millioner euro i 2022. Det er et fald fra 159,5 til 75,3 millioner kroner.

- Hovedårsagerne til faldet [...] var væsentligt højere energi- og logistikomkostninger og svækket forbrugerefterspørgsel på hjemmemarkederne, lyder det fra ledelsen i HKScan, der peger på Ruslands invasion af Ukraine som den største årsag til energipris- og rentestigninger, der har fået forbrugerne til at holde igen med indkøbene.

- I løbet af det seneste år har vi arbejdet på at forbedre omkostningseffektiviteten i vores drift, lyder det fra interim administrerende direktør Juha Ruohola, der fortsætter:

- Den usædvanligt høje stigning i energi- og logistikomkostninger kunne dog ikke fuldt ud dækkes af salgsprisstigninger og omkostningsbesparelser.

- HKScans lønsomhed fra den fortsatte drift er ikke tilfredsstillende, og forbedring af lønsomheden er en af vores hovedprioriteter i 2023, lyder det fra Juha Ruohola.

Solgt baltisk forretning

Virksomheden har i flere år har kæmpet med sin indtjening, og i december besluttede HKScan at tage konsekvensen og frasælge hele den baltiske del af forretningen, det vil sige de estiske, lettiske, og litauiske slagterier for samlet 90 millioner euro, eller 669,5 millioner danske kroner. 

Frasalget betyder dog også, at årsregnskabet for 2022 kun omfatter den svenske, finske og danske del af forretningen, og at tallene i dette årsregnskab ikke er direkte sammenlignelige med tidligere årsrapporter.

Den baltiske forretning indgår i regnskabet som ophørte aktiviteter.

Handlen forventes at være afsluttet i anden halvdel af 2023, lyder det i meddelelsen.

Som en anden konsekvens af den haltende forretning fratrådte den tidligere administrerende direktør Tero Hemmilä i september. 

Danmark

Efter frasalget er Danmark det tredjestørste - og dermed mindste - marked for HKScan. 

HK Scan

  • Den finske slagteri- og fødevarevirksomhed opkøbte i 2010 Rose Poultry med to kyllingeslagterier i Vinderup og Skovsgård.
  • Den danske forretning omsætter årligt for ca. 1,3 mia. kr., og har de senere år kæmpet for at vende flere års underskud til plus.

I Danmark er omsætningen hævet fra 172,7 millioner euro i 2021 til nu 220 millioner euro. Til sammenligning omsætter HKScan for over 700 millioner euro i både Finland og Sverige. 

Indtjeningen er også hævet, da det danske resultat i 2021 lød på 0,0 millioner euro. Det er nu steget til en indtjening i plus på 1,4 millioner euro, hvilket svarer til 10,43 millioner kroner.

Ledelsen understreger, at man for at sikre tilgængeligheden af kød på det indenlandske marked, hævede priserne til producenterne hurtigere end salgspriserne. 

HKScan forventer at forbedre resultaterne i 2023 i forhold til 2022. 

- Resultatet vil blive væsentlig påvirker af forbrugernes købekraft på selskabets hjemmemarkeder. Til gengæld er energi og logistikomkostningerne i begyndelsen af 2023 på et mere moderat niveau end da de toppede i 2022, lyder forventningen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle