Stor mælkeproducent indgår 3F-overenskomst: Jeg har intet valg

Lars Kristensen, mælkeproducent ved Viborg, indgår nu overenskomst.

Lars Kristensen, der har 750 køer i Midtjylland, indgår nu en overenskomst med 3F, skriver Finans.

Arbejdsretten gav fagforeningen lov til at iværksætte en sympatikonflikt mod ham, hvilket betød, at han ikke kunne få afhentet sin mælk. Reelt havde Lars Kristensen altså intet valg, siger han.

Han kunne ikke afsætte sin mælk til andre mejerier, ej heller i udlandet, og Arla ville kræve en bod af ham, hvis han afsatte sin mælk til andre mejerier, frygter han. I sidste ende er det dog op til Arlas bestyrelse, om han skulle have en bod.

At indgå overenskomst ødelægger ikke økonomien, siger Lars Kristensen.

"Men jeg frygter, at det fjerner en fleksibilitet, som hidtil har gjort det muligt for mig at hjælpe en bestemt type af unge ind på arbejdsmarkedet. Det er unge, der har haft det svært, og skal bruge lidt længere tid på at komme i gang. De starter på 100 - 110 kr. i timen hos mig og kommer efterhånden op på en overenskomstmæssig løn. Hvis jeg skal betale dem overenskomstens mindsteløn (135 kr., red.) fra dag et, kan de desværre ikke længere være på min bedrift", siger Lars Kristensen til Finans.

Peter Kaae Holm, formand for Den Grønne Gruppe i 3F, siger, at 3F har kontaktet en række øvrige bedrifter for at få dem til at indgå overenskomst, ligesom der dukker nye sager op løbende.

Kun 570 landbrugsbedrifter er meldt ind i arbejdsgiverforeningen GLS-A, der har tegnet overenskomst med 3F. Der er 3500 heltidsbedrifter med mindst tre medhjælpere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle