Stor naturelsker bag moseprojekt i Vejen

Den Danske Naturfond støtter genopretning af Kragelund Mose med 555.000 kr.

Martin Sandager kalder sig selv en glad naturtosse - og så vild med naturen er han, at det er lykkedes ham at samle 62 ha i og omkring Kragelund Mose ved Bække.

En del af området har han købt op bid for bid, og resten er fordelt på en hel stribe matrikler med hver sin lodsejer. Dem har Martin Sandager opsøgt og efter en masse kopper kaffe, så er de fleste blevet overtalt til at lade deres arealer indgå.

Det skriver Sagro.

"Jeg er rigtig glad for, at folk er gået med på min idé. Mange lodsejere er ældre mennesker, som selv kan huske, hvordan Kragelund Mose var et åbent og afgræsset sted i deres barndom. Det vil de gerne have genskabt, men de magter ikke selv opgaven", fortæller Martin Sandager.

Selv er han fra Grindsted, men da han i 2015 besluttede sig for at investere i 15 ha landbrugsjord, så røg der også 3,5 ha af Kragelund Mose med.

"Jeg kendte ikke mosen, men da jeg første gang kom ned og oplevede, hvor fint det er med fugleliv og insekter, opdagede jeg også, at det hele var ved at gro til i pil og birk", fortæller han.

I første omgang fik han området slået og hegnet, og sidste sommer kom der græssende kreaturer på. Da han så, hvor god virkning, det havde på området, fik han mod på mere. Hvad med at lave et kæmpehegn og græsse hele mosen af?

Sjælden plante tåler ikke skygge

Den idé var Vejen Kommune ikke sen til at støtte. Så da Martin havde samlet lodsejerne, gik kommunen ind med til tilskud til hegnet. Martin fik det sat op med hjælp fra den lokale komité af naturfredningsforeningen, som stillede med tre mand, der arbejdede gratis.

Nu har Martin Sandager selv investeret i 23 dyr af racen Skotsk højlandskvæg. To erfarne landmænd, Regner Schultz,Teglgaard, og Lars Peter Jørgensen, Engmarkgaard, har lovet at lære ham op som dyreholder.

Sidstnævnte har også sat sin besætning af Dexter-kvæg på græs i den store indhegning i Kragelund Mose..

Når kommunen bakker Martin op, så skyldes det ikke mindst, at den uhyre sjældne otteradet ulvefod lever i Kragelund Mose - som et af de sidste steder i Danmark. Planten tåler ikke skygge, så derfor giver afgræsning planten bedre vilkår.

Den Danske Naturfond

I vinter blev Martin Sandager opmærksom på, at der var åbnet for en ny ansøgningsrunde i Den Danske Naturfond. Med hjælp af rådgivere fra SAGRO blev en projektansøgning formuleret og indsendt, og det gav pote.

Den Danske Naturfond offentliggjorde mandag d. 2. juli, at der er bevilget 555.000 kr. til projektet i Kragelund Mose.

Pengene går først og fremmest til rydning af selvsået opvækst af træer og buske, men der er også penge til et læskur og en fangfold til dyrene.

Samlet set yder fonden 10 millioner kroner i støtte til 15 naturprojekter rundt om i landet.

Fantastisk ildsjæl

"For Vejen Kommune er det fantastisk, at der findes en lodsejer som Martin Sandager. Han er virkelig en ildsjæl, der er engageret i naturen", siger biolog Inge Nagstrup fra Vejen Kommune.

"Kragelund Mose er et meget værdifuldt naturområde, og for kommunen har det stor betydning, når en privatperson som Martin gør en indsats, der gavner den otteradede ulvefod og den sjældne sommerfugl, moserandøje, som også er i mosen. Uden Martins engagement kunne sådan et naturprojekt ikke lykkes", forklarer hun.

Her kan du se video om otteradet ulvefod: og moserandøje

 

Faktaboks

  • Den Danske Naturfond har bevilget 555.000 kr. til rydning af Kragelund Mose ved Vejen og indkøb af læskur og fangfold.
  • Bag projektet står, Martin Sandager fra Grindsted. Han betegner sig som naturlandmand.
  • SAGRO har udarbejdet projektansøgningen.

 

Om Den Danske Naturfond

Fonden er et offentligt-privat partnerskab. Staten, VILLUM FONDEN og Aage V. Jensen Naturfond har skudt henholdsvis 500 mio. kr., 250 mio. kr. og 125 mio. kr. i fonden, der arbejder for at forbedre den danske natur.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle