Stor producent af malkeudstyr vil redde firmaet efter fire år med million-underskud

Selskabet A4 Agri, der sælger malkeudstyr over hele verden, har for fjerde år i træk landet et stort million-underskud. I år er det dog et udtryk for, at der er blevet ryddet grundigt op i selskabet, fortæller direktøren.

Det er nu fjerde år i træk at ledelsen hos det danske A4 Agri, der sælger malkeanlæg i hele Europa, har måtte præsentere et regnskab med røde millionunderskud på bundlinjen.

Men underskuddet er denne gang ikke et udtryk for en virksomhed på vej ned, men et selskab, der har ryddet godt og grundigt op i alle dårligdommene, fortæller direktør i A4 Agri, Christian Ørum, der tiltrådte i marts sidste år.

Selskabet har netop afleveret årsregnskabet for 2019, og her lyder underskuddet på -24,4 mio. kr.

Til sammenligning var underskuddet i 2018 på -27,6 mio. kr. og i 2017 -16 mio. kr.

"Selvfølgelig, når man kigger på det resultat, så er det absolut ikke tilfredsstillende, men når man kigger ned i tallene har vi gjort driftsindtjeningen 14 mio. kr. bedre end det forgangne år, og de forbedringer kommer fra den "turn around" vi igangsatte i august 2018", siger Christian Ørum, der netop blev indsats som ny direktør for at få virksomheden på ret køl igen.

Store pengeindsprøjtninger

Det familieejede selskab står bag virksomheden SAC Milking (S. A. Christensen & Co), der er beliggende i Kolding og leverer malkeløsninger såsom malkemaskiner, -stalde og computerovervågning af malkningen, samt den hollandske afdeling Hokofarm Group, der står for salget til Tyskland og Benelux.

De hastigt voksende underskud de seneste år skyldes manglende kontrol med virksomhedens drift og udgifter i både Danmark og udlandet, hvorfor man indsatte en ny ledelse.

Sidste år blev selskabet tilført 20 mio. kr. i form af lån fra ejerkredsen. I 2020 stillede ejeren yderligere 5 mio. kr. til rådighed for firmaet, der har tærret på egenkapitalen og likviditeten i kampen for at vende underskuddet til plus.

"Det er absolut ingen tvivl om, at likviditeten har været stram, og det er noget af det, vi taler løbende om med banken, men med den trend vi ser nu, forventer vi en bedring inden for 12 måneder", siger Christian Ørum, og understreger at selskabet allerede har set væsentlig bedre salg her i 2020 end i 2019.

Har kaseret varer for 10 mio. kr.

Turn around-planen, som den hedder, har både betydet fyringer, et generelt eftertjek af virksomhedens udgifter samt en grundig gennemgang af varebeholdningen.

I den forbindelse er varer for 10. mio. kr. hensat til ukurans, hvilket betyder, at virksomheden vurderer at de ikke er egnet til salg. Derved udgør tabte varer en stor del af sidste års underskud. 

"Vi har valgt at nedlægge en del af vores produkter, fordi vil vil fokusere på der, hvor vi er stærkest og hvor vi kan give landmanden mest værdi i malkestalden", forklarer Christian Ørum.

Nogle af varene kan sælges videre til andre leverandører, andre skal kasseres.

"Noget er salgbart, andet er ikke", bekræfter direktøren.

Forventer positivt resultat i 2020

Chrisitan Ørum forventer, at A4 Agri er omkring halvvejs i sin kolbøtte for at vende virksomheden. Dermed er der lys for enden af tunellen og bedre salgstal i 2020 giver også direktøren håb.

"Det her er absolut ikke færdiggjort endnu, men vi har næsen i den rigtige retning og det går fremad med salget", siger Christian Ørum, der er direktør for i alt 145 medarbejdere fordelt over Europa. 

"Derudover har vi også brugt noget af den tilførste kapital til at investere i nye produkter", siger han.

Faktaboks

Om A4 Agri A/S

  • Det familieejede selskab har med den danske afdeling i Kolding: A/S S. A. Christensen & Co., bedre kendt under navnet SAC, i generationer leveret malkeudstyr til danske mælkeproducenter og deres kolleger verden rundt.
  • Dertil kommer blandt andet det hollandske selskab Hokofarm Group, som blandt andet er central i udviklingen af SAC’s malkerobotter, og en afdeling i både Frankrig og Rusland.
  • Der sidder i dag omkring 80 medarbejdere på hovedkontoret i Kolding og i alt 145 medarbejdere rundt om i Europa.

Nøgletal fra regnskabet hos A4 Agri A/S

Tal i parantes er 2018.

Årets resultat: -24,4 mio. kr.   (- 27,5 mio.)

Bruttofortjeneste: 5,46 mio. kr.  (5,48 mio.)

Resultat af primær drift: -3,4 mio. (-1,4 mio.)

Egenkapital: 24,4 mio. (50,7 mio.)

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle