Stor ros til Bornholms producenter

De forpligter sig på en solidarisk måde, siger Danish Crowns formand, Erik Bredholt.

»Der er tale om en speciel ånd og en opbakning til lokalsamfundet, som man vist skal til Bornholm for at opleve,« siger formanden for Danish Crown, Erik Bredholt, i sin kommentar til den spektakulære redning af selskabets slagteri i Rønne.

Han har stor ros til overs for alle parter bag aftalen, som garanterer slagteriets overlevelse i mindst fem år. Men i særlig grad fremhæver Erik Bredholt de bornholmske svineproducenter for en usædvanligt stærk og kollegial opbakning bag øens slagteri.

Forpligter sig hårdt

»Aftalen med leverandørerne betyder, at hvis de ikke leverer et større antal svin end i 2012/13, så er de gået ind på at bidrage til dækning af de ekstraordinære omkostninger for slagteriet i form af nedsat efterbetaling for indeværende år,« forklarer formanden.

Producenterne har givet håndslag på at hæve leverancerne til mindst en halv million svin om året for at forøge slagteriets rentabilitet.

»De får en periode til at forøge leverancen til det aftalte niveau. Men hvis de ikke når antallet, kan der blive tale om tilbagebetaling af op til 15 øre pr. kg. Det kan blive til et betydeligt beløb, som producenterne risikerer at miste.«

Erik Bredholt noterer sig dog, at netop Bornholm er det eneste sted i landet, hvor leverancerne af slagtesvin er steget i den seneste periode. Desuden har han oplysninger om projekteret byggeri til slagtesvin, som giver optimisme på vegne af de bornholmske kolleger.

Bornholm-løsning

»I bestyrelsen er vi godt tilpas med, at der kom en løsning, og at den ligner den plan, som vi havde arbejdet på i DC for at få økonomien på plads på Bornholm. Besparelserne er knap store nok, men det er forsvarligt og inden for skiven,« siger Erik Bredholt.

Han fastholder, at der er tale om en særlig Bornholm-løsning, som ikke lader sig kopiere til brug andre steder.

Den kritik, som har været rejst i pressen over for DC for at kræve hårde besparelser på Bornholm samtidig med, at selskabet har milliardoverskud, tager han roligt.

»Det er en daglig opgave at finde omkostningebesparelser, og hvis man forfalder til den holdning, at man kan slappe af, hvis der er overskud, så har man ingen fremtid i slagteribranchen,« pointerer Danish Crowns formand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle