Stor svineproducent har igen fået troen på slagtesvin og planlægger ny stald i 2018

Kent Lisby Jakobsen er involveret i et af de 139 staldprojekter til slagtesvin, som har opnået tilskud fra Moderniserings-støtteordningen for slagtesvinestalde. Han overvejede situationen nøje, før han gav sig i kast med at søge om de 4,2 mio. kr., som skal udvide hans produktion til 65.000 slagtesvin.

Foråret 2018 kan Kent Lisby Jakobsen fra Lemvig-egnen sætte gang i det største staldbyggeri i sin karriere som selvstændig svineproducent siden 1996, hvor han etablerede sig.

Hvis ellers staldprojektets økonomiske ender kan nå sammen, så bliver Kent Lisby Jakobsens nuværende produktion af 43.000 slagtesvin årligt suppleret af yderligere 22.000 slagtesvin og dermed bevæger den vestjyske svineproducent sig op i den helt tunge ende af slagtesvineproducenter i Danmark.

Havde ikke bygget for fem år siden

Havde det ikke været for Moderniseringsstøtteordningen for slagtesvinestalde, der for nyligt har givet tilsagn om tilskud til foreløbig 139 slagtesvinestalde og giver op mod 860 kr. i tilskud pr. stiplads, så havde Kent Lisby Jakobsen trods en sund økonomi ikke kastet sig ud i at bygge yderligere staldkapacitet.

Det er vanskelige vilkår for danske slagtesvineproducenter, som har gjort ham forbeholden.

»Havde du spurgt mig for fem år siden, om jeg ville udvide, så havde jeg sagt nej på grund af erhvervets rammevilkår. De gjorde mig bekymret og betød, at vi ikke var konkurrencedygtige i forhold til Polen og Tyskland. Producenter fra de lande har efterspurgt de danske smågrise, og det har også sat danske slagtesvineproducenter under pres. Det hænger sammen med de tillæg, vi har betalt ud over noteringen. I starten af min karriere var tillægget 10 kr. pr. gris, men det er kun steget siden,« siger Kent Lisby Jakobsen.

Udvidelsesplanerne stod derfor parkeret hos Kent Lisby Jakobsen, men tilblivelsen af Moderniseringsstøtteordningen for slagtesvinestalde og flere politiske tiltag, der er gået slagtesvineproducenternes vej, har ændret på hans byggetanker.

»De senere år har vi set en masse positive ting med for eksempel landbrugspakken, hvor vi fik lov at gødske optimalt og mulighed for at gå fra 1,4 til 1,7 DE/hektar. Danish Crown er også kommet med en strategiplan, hvor slagteriet over de kommende år har lovet at give en notering, der er 60 øre højere end et europæisk indeks. Desuden giver slagteriet et nyhustillæg, så jeg kan få 15 øre ekstra pr. kg, jeg leverer af nye grise i de næste fem år. Det gør det hele mere positivt,« påpeger han optimistisk.

Undgår økonomisk uføre

Mens Kent Lisby Jakobsen gennem årene har set et erhverv, hvor kollegaer er faldet fra blandt andet på grund af for optimistiske disponeringer, så har han altid haft en konservativ tilgang, der har forhindret, at han er kommet i økonomisk uføre.

»Jeg går ikke ind i byggerier, hvor tilbagebetalingsstiden er over 10 år. Derfor investerer jeg heller ikke denne gang, hvis ikke jeg fik et tilskud, for så vil rentabiliteten ikke være god nok. Jeg har aldrig lavet en investering, jeg ikke kunne overskue og aldrig spændt buen til det yderste,« forklarer han.

Hans tilgang er, at bankgælden skal være høvlet væk på tre år ved et staldebyggeri. I det nuværende byggeprojekt forventer han, at tilskudsmidlerne og realkreditbelåning dækker byggeriet, mens besætningen betales via kassekreditten.

Om et halvt år kan Kent Lisby Jakobsen bidrage til, at faldet i slagtesvin i Danmark bremses og endda kan vendes. For ham er Danish Crown nøglen.

»Det er afgørende for slagtesvinenes omfang, at Danish Crown lykkes med deres strategiplan. Gør de det, og vi bliver konkurrencedygtige, ser det godt ud,« siger han.

Faktaboks

Bygger større

  • Kent Lisby Jakobsen har fået et tilskud til 4.932 stipladser, men han ender formentlig med at bygge en stald med cirka 5.500 stipladser.
  • Han har fået tilsagn om 4,24 mio. kr. i tilskud.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle