Stor uro om økonomien hos kæmpe svineproducent

Leverandørerne til AC Farming er urolige, efter der er kommet forskellige forklaringer på aflysningen af et planlagt åbent hus-arrangement.

Torsdag i sidste uge trak Gråkjær alle mand hjem fra byggepladsen hos AC Farming i Give. Dagen efter aflyste Gråkjær et længe ventet åbent hus på det spektakulære staldbyggeri, hvor det er planen, at AC Farming skal have løbe- og kontrolafdeling til søer.

”Manglende betalinger fra AC Farming”, lyder forklaringen fra Gråkjær på den sene aflysning, som også er meldt ud til en lange række virksomheder, der skulle have deltaget på dagen og bidraget til at gøre arrangementet til en oplevelse.

Fra AC Farming lyder forklaringen, at ”der er uenighed om prisen på byggeriet. Derfor har AC Farming ikke betalt de seneste regninger til Gråkjær”.

Det aflyste arrangement har skabt stor uro hos en række af de producenter og leverandører, der har penge til gode hos AC Farming.

Det har ikke fået de oprørte vande til at lægge sig, at parterne i sagen har hver deres version af, hvorfor det kom så vidt, at åbent hus-arrangementet måtte aflyses kun en uge før, det skulle holdes. Flere af de leverandører, LandbrugsAvisen har talt med, føler sig ikke beroliget af parternes modstridende forklaringer.

Det underbygger Jan Rodenberg, der fortæller, at han brugte en stor del af dagen i mandags på at tale i telefon:

”Jeg fik over 140 opkald fra folk, der var urolige for penge, de har til gode hos os”, siger Jan Rodenberg.

Han vil ikke kommentere yderligere på sagen, bortset fra at han oplyser, at AC Farming vil sende en pressemeddelelse ud sent i aften eller i morgen, der forklarer sammenhængen i sagen.

Tre ’landmænd’ og en investor

AC Farming ejes af tre kendte ansigter i landbruget samt en investor, der ikke før har investeret i landbrug:

- Jan Rodenberg, der bl.a. har været ansat i SvineRådgivningen i Herning i 10 år - de første 3 år som konsulent og derefter som direktør.

- Carsten Lund Thomsen, der bl.a. har været svineproducent siden 1993, investor i DPL Invest, og i dag er medejer i svineproduktioner i bl.a. Litauen, Slovakiet og Rusland.

- Jonas Juhl, der bl.a. har været driftsleder og elev hos Carsten Lund Thomsen, været med til at starte en danskejet svineproduktion i Slovakiet i 2005, været selvstændig med 500 søer siden 2008, og de sidste fem år været direktør for Grøndal svineproduktion

- Jan Daugaard Pedersen, der bl.a. er uddannet tømrer, har været selvstændig siden 1982 og opbygget en større entreprenørvirksomhed, Daugaard Pedersen, som han har solgt.

Meget kort tid efter Jan Rodenberg stoppede som direktør for SvineRådgivningen i slutningen af marts 2016, købte han 1. april en konkursramt soejendom med 1.000 søer i Christiansfeld. Siden er udviklingen mod AC Farming gået med ekspresfart.

En af landets største svineproduktioner

I december 2016 mødte Jan Rodenberg den tidligere entreprenør Jan Daugaard Pedersen.

”Samme måned begyndte vi at købe ejendomme. Vi skulle jo lige lære hinanden at kende først«, har Jan Rodenberg senere fortalt til landbrugsavisen.dk.

I dag ejer AC Farming A/S en lang række ejendomme i Sønderjylland og Midtjylland. Selskabet driver en af landets allerstørste svineproduktioner med 8.300 søer og en produktion på over 250.000 smågrise som eksporteres.

Ifølge AC Farming A/S's årsrapport for 2017, fik selskabet et resultat på 17,1 mio. kr. efter skat.

Emneord

AC Farming Tema

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle