Stor usikkerhed: Ingen ved, hvornår minkavlere må starte op igen

Fødevarestyrelsen kan ikke give minkavlerne et klart svar på, hvornår de kan få lov at sætte nye dyr i deres stalde.

Fredag regner Fødevarestyrelsen med at blive færdige med at slå minkene ned på endnu en farm.

Dermed vil der være blevet aflivet dyr på i alt seks smittede farme og fem ikke-smittede farme, oplyser Fødevarestyrelsen.

Det store spørgsmål for avlerne er så, hvad der nu skal ske. Hvor længe tager det Fødevarestyrelsen at blive færdig? Og hvornår kan de få lov at sætte dyr ind igen?

"Vi ved ikke, hvor længe vores haller skal stå tomme. Tager det tre måneder, seks måneder? Får vi overhovedet mink ind i 2021?", spørger minkavler Jørgen Westergaard retorisk. Han ejer sammen med sin søn en minkfarm med 16.000 dyr på Gjøl i Nordjylland.

Kan ikke svare på det

Men det spørgsmål kan Fødevarestyrelsen ikke svare på lige nu, siger Flemming Kure Marker, der er veterinærchef i VeterinærNord i Fødevarestyrelsen.

"Efter aflivningen af smittede besætninger går der en proces i gang med rens og desinficering af minkhallerne. Når den er overstået skal vi som styrelse ud og godkende rensningen og desinfektionen. Herefter vil ejendommen stadig være under offentlig tilsyn, og vi har ikke taget stilling til, hvornår det skal ophæves endnu i forhold til, hvornår der må sættes mink ind igen", siger han.

Det er et firma, som Fødevarestyrelsen har hyret, som skal stå for rengøringen af minkhallerne.

Alle smittede mink skal være væk

Af brevet som avlerne får fra Fødevarestyrelsen, når de konstateres smittet, fremgår det, at der ikke må genindsættes nye dyr i minkhallerne: "så længe besætningen er under offentligt tilsyn".

Det er Fødevarestyrelsen, der vurderer, hvornår det offentlige tilsyn stoppes. 

"Det er en faglig vurdering vi foretager, når vi når så langt. Men det kræver, at alle mink er aflivet", siger Flemming Kure Marker.

Altså først når alle smittede mink og dem inden for 7,8-zonerne er aflivet?

"Ja".

Hvad er så dit realistiske bud på, hvornår I er færdige? 

"Det er svært at svare på. Vi skal op på at aflive 100.000 mink om dagen, og så er det bare at gange op. Men du får mig ikke til at sige, at vi er færdige om 3 uger eller om en måned".

Så det er lige meget, hvordan jeg spørger. I kan ikke sige noget om, om det bliver om tre måneder, seks måneder eller om avlerne overhovedet kan få nye dyr ind til næste sæson?

"Nej".

Torsdag aflivede Fødevarestyrelsen sammen med resten af beredskabet 25.000 mink på én dag. Tidligere lød det tal på 5.000 - 6.000 mink. Planen er, at man skal op og aflive 100.000 mink om dagen.

Det sker blandt andet ved, at Fødevarestyrelsn hiver mere mandskab ind til opgaven samt at avlerne er blevet opfordret til at hjælpe til med aflivningen af egne mink.

De seneste tal fra styrelsen lyder, at op mod i alt 2,5 mio. mink skal aflives.

Emneord

coronavirus mink , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle