Storbank i ny analyse: Så vildt påvirker svinepesten i Kina

Priserne er rekordhøje på grisekød i det svinepest-hærgede Kina. Ny analyse fra Rabobank sætter spot på alle konsekvenserne af det omfattende sygdomsudbrud.

Svinepest fortsætter med at hærge i Kina - og samtidig viser konsekvenserne sig stadig mere tydeligt. Både i Kina og de mange lande omkring, der er ramt.

En ny analyse fra den hollandske storbank Rabobank, der er kendt for at følge alle sider af landbrugets udvikling og priser tæt, sætter spot på de enorme konsekvenser af de mange aflivninger og dødsfald på grund af den frygtede sygdom.

Priserne på grisekød er nu rekordhøje, og overstiger endda den tidligere pristop i 2016, rapporterer analytikerne. Det betyder noteringer på over 30 kinesiske yuan pr kilo - 28,29 kr/kg i dagskurser. På levende dyr er prisen per kilo over 20 cny/kg, 18,86 kr/kg.

Det er en eksplosiv udvikling bare i forhold til januar i år, hvor prisen på svinekød lå under 20 kinesiske yuan. Altså får de kinesiske svineproducenter, der har dyr tilbage at sende til slagtning, nu en tredjedel mere, på bare seks måneder.

Derimod er priserne på smågrise endnu ikke nået op på et højere niveau end i 2016.

"Det skyldes mange landmænds forsigtighed, når de kigger på risikoen for smitte", påpeger analytikerne i Rabobank.

Internt er der dog store forskelle mellem de forskellige provinser i det enorme land. Især i syd og sydvest er priserne steget hurtigere end i nord og nordøst. Det skyldes en hurtigere udvikling på afviklingen i første halvår og desuden, hvad Rabobank kalder "seriøs mangel på nuværende tidspunkt".

Restriktioner på transport

Myndighederne har indført visse restriktioner på transport af levende dyr, hvilket fører til ekstra store forskelle i priserne mellem regionerne, melder Rabobank.

Det nævnes også, at enkelte producenter har forsøgt at genstarte deres produktion i mindre omfang i 2019 - men at kun meget få er lykkedes med det.

"Vi forventer storskala-opstart af produktion igen i 2020, efterhånden som tætheden af svineproduktion falder kraftigt, og dermed også risikoen for smitte".

Rabobank forventer, at produktionen af kød i Kina vil falde med 25 procent i 2019 - og at den vil falde ekstra 10-15 procent i 2020, idet det store fald i antallet af søer i landet ikke kan undgå at sænke produktionen yderligere.

Kina og Vietnam skal importere enorme mængder

Også Vietnam er hårdt ramt af ASF. Rabobank forventer et fald i produktionen på 15-20 procent i år, mens den vil falde yderligere fem procent næste år. Den manglende forsyning vil føre til øget import til landet.

Men man forventer, at de stigende priser vil føre til, at forbrugernes indtag af grisekød vil falde op mod 12 procent i år.

Også i Kina er der markante stigninger i importen, melder analytikerne, der peger på, at især EU-eksport vil spille en stor rolle i at fylde grisekød på de kinesiske tallerkener.

Mere end 12 procent steg importen af grisekød til Kina i årets første halvår - og det til stigende priser.

Spanien er den ledelsen eksportør til Kina med næsten 160.000 tons i første halvår. Dernæst Tyskland, Canada, Brasilien, USA, Holland, fulgt af Danmark og Frankrig.

Rabobank forventer, at man når rekordhøje niveauer af import af grisekød i 2019 - men at det vil stige endnu mere i  2020. Hvor importen i 2018 var på lige godt 2 mio. tons kød, så forventes den i 2019 at nå 3 mio. tons - og knap 4 mio. tons næste år.

Opdateret kl. 10.12. Fejl i tal nederst i artiklen om importen af tons kød de kommende år er rettet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle