Storbank: Markedet for oksekød har ikke budt på så store udsving i ti år

Kæmpe prisstigninger og dybe fald præger det globale marked for oksekød.

De amerikanske kvægproducenter har næppe svært ved at klappe i hænderne lige nu. Noteringen for oksekød er historisk høj og har rejst sig med 30 procent. Omvendt er der irriterede miner hos kvægbrugere i Australien, hvor oksekødets pris er faldet med 30 procent.

Så store prisudsving er der ikke registreret på det globale marked de seneste ti år, vurderer den hollandske storbank Rabobanks senior analytiker Angus Gidley-Baird.

Han peger i en markedsberetning på, at det globale marked for oksekød kan opdeles i to dele lige nu: Der er Nordamerika og Europa og så er der resten af verdens lande.

Han peger også på, at hvor man i flere af verdens regioner oplever stigende udbud af oksekød og vigende købsadfærd hos forbrugerne, oplever det modsatte på oksekødssiden i USA. Her er der lavere udbud og stigende appetit på oksekød, og det har katalyseret de betydelige prisstigninger, som ikke er set så høje siden 2014.

Rabobank forventer globalt set, at oksekødsproduktionen vil falde i tredje kvartal og ende én procent under niveauet for tredje kvartal 2022. I årets sidste kvartal og første kvartal af 2024 ventes en bedring til niveauer, som matcher 2022, vurderer Rabobank.

Ifølge Rabobank er en betydelig mængde af det oksekød, som Asien importerede i slutningen af 2022 og starten af 2023 fortsat ikke er omsat til forbrugerne. Det medfører en fortsat opbygning af varelagrene, og det hjælper næppe på afsætningen, at oksekødet er indkøbt til en højere pris, end hvad det nu kan afsættes til i butikkerne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle