Store danskejede landbrug vil ud af Rusland

Goodvalley vil ud af Rusland. Også AgroEast vil forlade landet og er tæt på at sælge sine aktiver. Presset på de danske landbrug i udlandet har været støt stigende.

Storlandbruget Goodvalley vil afhænde sine russiske aktiver og forlade landet.

Sådan lyder det fra Anne Axelgaard, der står i spidsen for kommunikation, kultur og HR i virksomheden i en kortfattet kommentar til LandbrugsAvisen.

- Vi agter at forlade Rusland og har i længere tid været i en proces målrettet dette, siger hun.

Goodvalley ønsker ikke på nuværende tidspunkt at svare på spørgsmål om, hvordan exiten fra Rusland kommer til at foregå – eller svare på spørgsmål om andre detaljer om forløbet.

- Vi har at gøre med en virksomhed i drift, og selv under normale omstændigheder vil man som virksomhedsejere holde en sådan proces fortrolig. Der er således mange aspekter, der vejer tungere end at dele detaljer i medierne – og derfor kommer vi heller ikke til at kommunikere mere om processen, siger hun.

Flere virksomheder vil ud

Med udmeldingen træder Goodvalley, der også har aktiver i Polen og Ukraine, ind i den efterhånden lange række af landbrugsvirksomheder, der vil forlade Rusland i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine.

Så sent som i denne uge meldte bestyrelsesformand Jørgen L. Tørnæs for AgroEast ud, at selskabet er tæt på at sælge aktiverne i Rusland.

Ligeledes har Tørnæs gjort klart, at det samme er planen med de russiske aktiver i Krasnordar-Agro, der ejer Datsky Bekon og LLC Agro-KM.

Farvel til en æra

Med meldingerne fra selskaberne bliver det dermed også et farvel til en æra, der på mange måder har været et eventyr for danske landmænd.

I 90erne og det nye årtusindes første årti red driftige landmænd ud på ryggen af det ene eksportfremstød efter det andet med kurs mod et potentielt Klondike i den tidligere østblok og ikke mindst Rusland.

I høj grad skete det med risikovillig kapital fra IFU- og IØ-fondene i ryggen og en stor portion optimisme i skæret af fred i verden. I overvejende grad - i hvert fald indtil de senere år - har det været en god forretning.

Så sent som i 2012 plæderede den daværende danske regering i "Vækstmarkedsstrategi Rusland" for store muligheder, ikke mindst for fødevareerhvervet i Rusland.

Men presset på virksomhederne for at tage stilling i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine har været støt stigende.

Udmeldingerne fra AgroEast kom i ugen, efter at flere eksperter og aktører i Politiken søndag rejste stor kritik af, at de danskejede landbrug fortsætter deres drift.

Principløst og kynisk

Chefrådgiver på den ukrainske ambassade, Yuri Romanchuk, opfordrede virksomhederne til at tage stilling.

- Ethvert forsøg på at undvige ansvaret og flirte med aggressoren er principløst og kynisk, lød det fra ham i Politiken.

Ifølge professor Jeffrey Sonnenfeld fra Yale University har de virksomheder, der stadig opererer i Rusland, ikke forstået situationens alvor.

- Det tyder på grådighed, arrogance og naivitet hos de virksomheder, der bliver, sagde han i Politiken.

Bestyrelsesformand for AgroEast og Krasnador-Agro, Jørgen L. Tørnæs, afviser imidlertid kritikken.

- Når man har en virksomhed, har man også forpligtelser og kan ikke bare klippe alle bånd – man er nødt til at gøre det rigtigt. Der er medarbejdere, jura, myndigheder og masser af ting, der skal falde på plads. Vi skal også være sikre på, at når vi er ude, så er vi rent faktisk ude, siger han.

Jørgen Tørnæs forklarer, at AgroEast vil få et tab som en konsekvens af beslutningen. Aktiverne i AgroEast ender med at blive handlet til en fjerdedel af værdien før krigen, oplyser han.

- Men jeg er med på, at det er mit problem. Køberne står jo ikke i kø, og de kan jo godt mærke bevægelsen ud af landet, og hvem vil overhovedet købe aktiver i Rusland, siger han.

Men kan du forstå kritikken af, at I ikke bare har meldt ud tidligere?

- Vi synes faktisk, at vi er kommet langt på den korte tid. Der er gået to måneder, og vi kan ikke bare lige rejse derover, for det er besværligt lige nu. Det svarer jo til at afhænde en ejendom i Danmark, og det kan jo tage flere år, siger han.

Fastholder ejerskab

Et af de andre store danskejede landbrug i Rusland, Idavang, har tidligere meldt ud, at selskabet forbliver som ejere af de russiske aktiver, men driver forretningen i Rusland videre i sit eget økonomiske kredsløb.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle