Store dele af USA ramt af den værste tørke i mange år

Landmænd opfordres til at undlade såning og vandreservoirer er lavere end vanligt. Hele USA's vestlige del tørster efter vand.

Det vestlige USA står på kanten af en tørke af historiske dimensioner. Så markant er advarslerne pt. i de amerikanske medier.

De officielle tørkeindekser melder om udbredte, kraftigt mørkerøde områder over det meste af det vestlige USA. Her melder farvetonerne om alt fra den gule "usædvanligt tørre" over orange "udbredt tørke", til først højrød "ekstrem tørke" og til sidst mørkerød "exceptionel tørke".

Ifølge New York Times er situationen både usædvanlig og historisk i det vestlige USA, især i områderne omkring Californien og Nevada, der ellers også er kendt for ekstremt høje sommertemperaturer og lange perioder uden et eneste dryp af regn.

"Flere steder har man erklæret nødsituationer på grund af tørken. Landmænd og ranch-ejere lider. Stater er nødt til at skære ned på vandforbruget. Store naturbrande er brudt ud tidligere end normalt med flere massive brande i Arizona, New Mexico og andre stater", skriver mediet.

Tørkesituationen har gjort, at man ifølge New York Times flere steder har bedt landmænd om at undlade at så afgrøder. Andre steder må ranch-ansatte transportere vand og foder til kreaturer over store afstande, fordi deres normale fødegrundlag er reduceret.

Perioder uden regn er ikke usædvanlige i det vestlige USA, hvor netop sommeren ofte er lang og yderst varm. Men hvor der "normalt" går et par uger uden regnvejr, er der de seneste år gået flere måneder uden byger. Samtidig er mere vinternedbør faldet som regn frem for sne, hvilket betyder mindre snedække og dermed et skifte i, hvornår og hvordan vandmængderne skal håndteres for de lokale myndigheder.

Samtidig er temperaturerne steget, især hen over sommeren, hvilket betyder hårdere pres på jorder og afgrøder.

Meteorologerne forventer ikke bedring hen over sommeren. Tværtimod spår de fortsat varmt og tørt vejr over det meste af det vestlige USA de kommende måneder.

Udfordringen er desuden, at den sædvanlige monsoon-sæson, hvor en del af sæsonens nedbør falder i sommermånederne de sidste år, ofte i form af meget heftige sommerstorme, både i 2019 og 2020 i stedet har været "nonsoon". Altså er de heftige regnskyld udeblevet og har været med til at skabe den værre tørke i år, beskriver mediet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle