Store jordbrug vil gå forrest med bæredygtighed: Miljø-tjekker 50 ejendomme

Balanceregnskaber kan gøre sektionens medlemmer til frontløbere indenfor klima-arbejdet. Men det skal ske frivilligt, mener flere medlemmer.

Sektionen for Større Jordbrug er gået igang med at miljø-tjekke deres medlemmer.

Et klimatjek af hele ejendommen, det er med til at vise handlekraft i kvælstofdebatten - og vise, at Sektionen for Større Jordbrug ikke kun med ord, men også i handling, kan få sat sving i medlemmernes ønsker om at være med helt fremme i den grønne omstilling, som Landbrug & Fødevarer for alvor satte skub i sidste år.

I løbet af i år skal 50 ejendomme over hele landet have lavet et såkaldt balanceregnskab.

Med i planen, som er på vej, er alle typer bedrifter, også skovejendomme.

Tre ejendomme har allerede været igennem et tjek, blandt andet hos formanden Christina Ahlefeldt-Laurvig. Det er sektionens faglige vision fra sidste år, som nu for alvor skal udmøntes, og på sektionens årsmøde var der opbakning til ordningen.

Dog pointerede flere, at det er ad frivillighedens vej, man skal have mange flere med.

"Vi mener ikke, at balanceregnskaber er uduelige, som nogle i L&F har antydet. Tværtimod ser vi det som et godt værktøj, og et styreprogram i Mark-Online. For visse frøafgrøder og fodermajs kan der være udfordringer, men vi kan få sat brugbare værdier også på de afgrøder. Og det vil give hul igennem til Miljø og Fødevareministeriet og være med til at sikre en konstruktiv dialog", sagde formanden på årsmødet. 

"Vi skal have højnet effektiviteten i kvælstofudnyttelsen. Nogle steder skal der rettes alvorligt op for at få den effektive udnyttelsese. Det koster penge, og så har vi balladen. Vi vil gerne give hjælp til selvhjælp, men samtidig må vi insistere på, at en bedrift, som er bæredygtig, ikke skal ikke betale for en bedrift, der ikke er", understregede Christina Ahlefeldt-Laurvig.

Faktaboks

  • Sektionen for Større Jordbrug holdt 3. og 4. februar årsmøde og vinterseminar i Middelfart.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle