To store landbrug går sammen om nyt pakkeri

Storøhage Kartofler og ny ejer af Aspagaarden indvier mandag nyt pakkeri. Det er investering i en strømlinet produktion, beretter de to virksomheder.

To kendte aktører på Lammefjorden – Aspagaarden og Storøhage Kartofler – går nu sammen om et helt nyt pakkeri, som i dag, mandag, bliver indviet. Fra 1. januar bliver pakkerisamarbejdet formaliseret i et joint venture.

Storøhage Kartofler er stiftet af Svend Anker, der stadig er direktør. I 43 år, siden 1974, har de hjemme på ejendommen Storøhagevej 17 pakket kartofler. Det begyndte med 100 kvadratmeter bygninger 25 hektar jord. I dag er der tilhørende 385 ha.

Storøhage Kartofler har nu flyttet sine aktiviteter over på den nye adresse på Aspagaarden, hvor der er opført et 3.400 kvadratmeter stort pakkeri udrustet med den nyeste teknologi og udstyr, beretter de to virksomheder i en pressemeddelelse.

Aspagaarden er et af de helt store landbrug på Lammefjorden med ca. 500 hektar jord. Landbruget fik ny ejer i 2016, da godset St. Frederikslund, der ligger ved Slagelse, overtog den. Godsets ejer er Kattegat Fonden, en almennyttig fond, som ifølge Sjællandske hører hjemme på Bermuda. Formuen stammer fra den afdøde dansk-amerikaner Jens Torben Karlshøj, som blev rig på shipping. Fonden har blandt andet et museum og en forskningsekspedition.

"Det bliver Storøhage Kartofler version 2.0", siger Peter Anker, tredje generation på Storøhage og administrerende direktør i det nye, fælles selskab, i en pressemeddelelse.

"Vi har i flere år haft for lidt plads og kapacitet. Derfor var det lidt af et lykketræf, at vi kom i dialog med de nye ejere af Aspagaarden, og at de fuldt ud kunne identificere sig med Storøhage Kartoflers tanker om, hvordan virksomheden skulle drives og udvikles", siger han videre.

Med det nye joint venture mere end en ti-dobler Storøhage sin kapacitet. Peter Anker tror ikke, at der bliver behov for at udnytte det store anlæg fuldt ud lige med det samme. Men nu udgør vaskeri og pakkeri en mulighed i stedet for en begrænsning.

Lavede først anlæg - derefter bygning

Foruden de 3.400 kvm nye bygninger er der anvendt nogle eksisterende bygninger på Aspagaarden, så det nye pakkeri råder over i alt ca. 4.000 kvm. Noget af Storøhage Kartoflers anlæg er flyttet med, men ellers er det meste spritnyt.

"Det har været en drøm at kunne bygge dette anlæg op fra bunden af. Vi er faktisk begyndt med at tegne anlægget først, sammen med Uffe Nielsen fra EKKO Maskiner A/S. Da vi så havde anlægget færdig, bad vi Scan Construction ved Jørgen Rumph om at lave en bygning rundt om det hele", siger Peter Anker.
 
Der er tænkt meget i logistik og søgt at undgå flaskehalse i processerne.

"Det betyder, at vi meget hurtigere får kartoflerne gennem vask og sortering frem til pakkeriet. Før var vask og sortering en flaskehals, så pakkeriet, som er den mandskabskrævende del af processen, måtte vente på at få kartoflerne frem", udtaler Peter Anker og roser mandskabet for at have knoklet med at få flytningen til at gå godt.

Mere fleksible

Det nye anlæg rummer to vaskelinjer. Samtidig er kapaciteten i sortering af kartoflerne øget med to nye optiske sorteringsanlæg, der sorterer kartoflerne i de rette størrelser og uden menneskelig indblanding. Det betyder, at der kan køres to forskellige sorter gennem vaskeri og sortering på samme tid.

I pakkeriet kan der arbejdes med fire forskellige varer ad gangen.

"Anlægget gør os langt mere fleksible, så vi hurtigt kan skifte fra den ene produktion til den anden. Det betyder meget, fordi vi arbejder med ret mange forskellige typer af kartofler. Vi vil rigtig gerne vænne forbrugerne til, at der er forskel på kartofler. Nogle er gode til salater, andre til kogning, mos eller bagning", forklarer Peter Anker.

Afprøver nye sorter

Storøhage Kartofler tager hvert år mange nye kartoffelsorter ind som afprøvning.

"Vi er jo ikke bare et pakkeri, men i høj grad også avler, da vi selv dyrker kartofler i stor stil, derudover, har vi kontrakter med flere avlere på Lammefjorden. Aftalen med Aspagaarden indebærer også, at de nu leverer alle deres kartofler til os. Dermed er vi nu oppe på et dyrkningsareal på ca. 275 hektar med certificerede Lammefjordskartofler."

"Det betyder også, at vi er med i hele værdikæden. Vi importerer selv læggekartoflerne, aftaler med avlerne, hvilke sorter de helst skal dyrke, hvorefter vi modtager, vasker, sorterer, pakker og leverer dem direkte til butikkerne eller kædelagerne. Det er et 100 procent jord-til-bord koncept", udtaler Peter Anker.

Hver sort har specielle egenskaber

"For os er det vigtigt, at avlerne bliver tilgodeset økonomisk, så de kan se værdien i at dyrke specielle sorter og gøre sig ekstra umage. Lige præcis avlerne er en af vores vigtige hjørnesten. Uden dem ville der ikke være noget til os at lave. Vi kan kun lave flotte varer, hvis vi får flotte råvarer. Dårlige råvarer bliver aldrig pæne, lige meget hvor moderne sorterings- og pakke faciliteterne er", bemærker Peter Anker.

Storøhages sorter er ikke valgt ud fra, hvad de giver i udbytte, men hvordan de smager, og hvad de kan bruges til, skriver selskabet i pressemeddelelsen. Den udvælgelse sker blandt andet i samarbejde med kunder, kokke og andre fagfolk.

Ifølge Peter Anker begynder forbrugerne at efterspørge deres sorter, såsom Antonia, som de har leveret til Dagrofa i tre-fire år.
 
Foruden Antonia har Storøhage Kartofler tre andre specielle sorter ude i butikkerne. Det er salatkartoflen Alexandra, som Irma sælger, allround-sorten Georgina, som primært sælges i Lidl, og Madeira, som Coop aftager.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle