Storlandmand konkurs: Jeg er sur på Nordea

Ifølge storlandmand satte Nordea dårlige rådgivere på hans sag.

Nordea, der ligesom andre banker har tab på landbrug, kæmper med tre storgårde i Jylland, skriver Berlingske.

En af dem er en kvægfarm med 800 kvæg i landsbyen Ørnhøj, syd for Holstebro, hvor Peter og Thea Steenwijk for to år siden, i september 2012, måtte aflevere nøglerne til Nordea. De havde også en tysk gård, der kom under kuratorbehandling. Gælden på de to gårde var på 200 millioner kroner.

Peter købte som 23-årige gården i 1995 med sin kæreste på 21 år. De startede med 116 køer og fik i løbet af nogle år bygget en løsdriftsstald med 800 køer. Arealet var på 650 hektar og mælkeydelsen var god. I 2006 modtog de Nykredits jubilæumslegat på 40.000 kr..

I 00'erne kastede Peter Steenwijk sig ud i spekulation på finansmarkederne. Han siger, det var efter rådgivning fra Nordea, skriver Berlingske.

"Jeg tabte vel 35 mio. kr. på spekulation i rente-og valutaswaps i bl. a. svenske og norske kroner og schweizerfranc," siger Peter Steenwijk til avisen.

"Jeg er sur på Nordea. Bankens rådgivere ville hverken lytte til mig eller mine rådgivere i landboforeningen. Nordea ødelagde virkelig min ejendom og hele strategien for bedriften," siger Peter Steenwijk.

Det begyndte at gå galt, efter han i 2007 købte en tidligere tysk statsfarm i Mecklenburg-Vorpommern, siger han. Dengang fik han en bankmand, der med Peters ord var 'industrimand' intet vidste om landbrug. Blandt andet sagde han, at Peter på grund af dårlig mælkepris skulle slagte 700 ud af 1800 køer i Tyskland. I 2009 sagde han, at han skulle sælge 250 af de bedste køer i Ørnhøj for at skaffe penge, samt sælge jord og mælkekvoter.

I dag har Peter og Thea Steenwijk købte deres tyske gård tilbage, hvor de bor.

Nordea har også konkursramte storlandbrugene ved Grauballegaard i Silkeborg og Hjøllund i Ringkøbing.

Norda har ikke ønsket at kommentere sagen. Ifølge Berlingske, der også har talt med kurator, handler sagerne også om landbrug, hvor det er gået for stærkt, og hvor Nordea ikke har ønsket at 'kaste gode penge efter dårlige'.

Emneord

konkurs , finansiering

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle