Stort antal døde heste fundet ulovligt gravet ned ved stutteri

Der er fundet 50 heste gravet ned ved stutteriet.

Vi advarer om stærke billeder længere nede i artiklen.


Der er i løbet af dagen fundet en række døde heste nedgravet på Stutteri Viegård.

Det fortæller Flemming Kure Marker, der er veterinærchef i VeterinærNord i Fødevarestyrelsen på et pressemøde onsdag. 

Politiet, Viborg Kommune og Fødevarestyrelsen har siden tidligt onsdag morgen været til stede på det midtjysk stutteri, hvor man i en stor, koordineret aktion har gravet efter døde dyr. 

Det sker efter en lang række tip fra borgere og en grundig efterforskning, fortæller Christian Toftemark, der er viceinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi på pressemødet. 

Her vil han dog ikke sætte tal på, hvor mange nedgravede heste, man har fundet.

- Der svirer mange rygter. Kan I sige noget om, om det er et tocifret eller trecifret antal dyr? 

- Nej det vil vi ikke sætte tal på nu, svarede han på et spørgsmål fra en af de fremmødte journalister.

LandbrugsAvisens fotograf har været til stede ved stutteriet flere gange i løbet af dagen, og han fortæller, at i løbet af en halv time så han mindst 25 heste blive gravet op. 

- Jeg så cirka 25 heste der fra, hvor jeg stod. De var mere eller mindre alle sammen rådne og lugtede ikke specielt godt. Det lugtede lidt som da, der blev gravet mink op, siger han. 

Det er senere onsdag aften blevet oplyst, at man fandt 50 nedgravede heste.

Der er blevet gravet 12 forskellige steder i løbet af dagen.

LandbrugsAvisens fotograf fortæller, at der var både en rendegraver, to gravemaskiner og en gummiged til stede ved den udgravning, han så.

Ulovligt nedgravet

Stutteriet har de seneste måneder været omdrejningspunktet i en meget omdiskuteret sag med påstande om vanrøgt.

Især i juli begyndte en række billeder af magre og forsømte heste taget af tidligere ansatte at florere på nettet, og det sparkede gang i en stor modstand, der også har medført flere demonstrationer af dyrerettighedsforkæmpere og dyreorganisationer foran stutteriet.

Direktør for teknik og miljø i Viborg Kommune, Hans Jørn Laursen, kan konstatere, at nedgravningen er sket ulovligt.

- Vi har konstateret at der er fundet døde dyr nedgravet, og at der ikke er søgt om tilladelse til nedgravningen. Så derfor er de nedgravet ulovligt, lød det fra Hans Jørn Laursen på pressemødet.

Produktionsdyr skal som udgangspunkt leveres til en forbrændingsanstalt, men kan dog søge om tilladelse til at grave dem ned ved kommunen. 

Artiklen fortsætter under billederne


Foto: John Christensen


Foto: John Christensen

På spørgsmålet om, hvor længe kommunen har vidst, at der ikke var tilladelse til nedgravningen var svaret, at det havde kommunen været bevidst om "længe":

- Men det er først i dag, vi kan konstatere, at der er nedgravede dyr, siger han.

Viborg Kommune er kun ansvarlig for den miljømæssige del af tilsynet med stutteriet, og har ikke selv gravet på stedet, oplyser Hans Jørn Laursen, direktør for teknik og miljø i Viborg Kommune.

Stutteriet har tidligere modtaget fire sigtelser, som indeholder i alt 35 forhold for blandt andet overtrædelser af dyrevelfærdsloven.

Christian Toftemark, viceinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi, fortæller, at det var nye og konkrete beviser, der førte til et kontrolbesøg 13. juli hos stutteriet. I den efterfølgende periode har politiet "lavet mange forskellige efterforskningsskridt", der har ledt til aktionen onsdag.

Politiet ønsker ikke at kommentere på, hvordan ejer af stutteriet John Byrialsen forholder sig til dagens fund. Politiet vil ej heller endnu forholde sig til, hvad dagens fund kan føre til at sanktioner.

Politiet afviser ligeledes at have hørt rygter om, at der også skulle blive ledt efter nedgravede våben.

Flemming Kure Marker, veterinærchef i VeterinærNord i Fødevarestyrelsen, fortæller, at der nu skal tages prøver af dyrene, der skal undersøges på Københavns Universitet. 

- Vores patologer siger, at de formentlig godt kan sige noget om det, hvis dyrene er døde af afmagring. Men det ved vi ikke endnu, det vil indgå i den videre efterforskning, siger han.

Fødevarestyrelsen kan ikke sige noget om endnu, hvor længe dyrene har været gravet ned.

Opdateret

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle