Stort fald i dødsulykker i landbruget

Antallet af dødsulykker ligger rekordlavt. Minister glæder sig over effekten af ny indsats.

Landbruget er en farlig arbejdsplads, og derfor satte Landbrug & Fødevarer og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i foråret sidste år gang i et nyt målrettet projekt for at nedsætte antallet af ulykker og dødsulykker i landbruget.

I 2016 mistede 10 mennesker livet i landbrugserhvervet, mens det tal faldt til 5 sidste år. I slutningen af september er foreløbig to omkommet i landbruget i år.

"Hver dødsulykke er en for meget, men det er positivt, at tallet i år ligger så lavt, som det gør", siger Troels Lund Poulsen. Den fælles indsats handler blandt andet om bedre kommunikation og spredning af viden til landmændene i forhold til at få skabt et bedre og sikrere arbejdsmiljø.

Samtidig er Arbejdstilsynet blevet mere ’dialogsøgende’ i deres arbejde - mere rådgivende og mindre løftet pegefinder med andre ord.

"Tilsynet skal selvfølgelig stadig være kontrolinstans, men vi har forsøgt at lave et nybrud i deres måde at arbejde på. Arbejdstilsynet har en enorm mængde viden, som de skal tage afsæt i, når det kommer til at få indrettet arbejdspladsen, så der er et godt arbejdsmiljø", siger beskæftigelsesministeren.

Året er ikke omme endnu, og de endelige tal for dødsulykker og ulykker er selvsagt ikke færdige. Er du i gang med at sælge skindet, før bjørnen er skudt i forhold til at rose indsatsen på området?

"Ja, det kan man godt sige. Vi har ikke det fulde billede endnu og kun et delbillede. Og der vil jeg gerne glæde mig over, at udviklingen er positiv", siger Troels Lund Poulsen.

Selvom indsatsen blev skudt i gang i foråret sidste år, landede 2017 alligevel med det højeste antal arbejdsulykker siden 2012.

Antallet steg fra 815 ulykker til 972 i perioden.

Så det tegner vel ikke godt for konklusionen af jeres indsats?

"Vi har ikke tallene for 2018 endnu, men jeg har bedt om at få lavet en kortlægning af ulykker i landbruget, og så kan vi evaluere på, om indsatsen er den rigtige at fortsætte med".

"Nu gør vi status, og så må vi lave den endelig konklusion på vores arbejde, når vi har tallene", siger Troels Lund Poulsen.

Hos Seges bekræfter man udviklingen i antallet af dødsulykker og peger på, at rammeaftalen, indgået mellem L&F-formand Martin Merrild og minister Troels Lund Poulsen, har spillet en rolle.

"Det ser bestemt ud som om, at indsatsen bærer frugt i forhold til dødsulykker. Flere og flere i landbruget taler gerne om arbejdsmiljø. Det er et stort skridt på vejen til at fastholde den gode udvikling", siger arbejdsmiljøchef hos Seges, Helle Birk Domino, og uddyber:

"Noget af det, der er satset på, er målrettet kommunikation. I samarbejde mellem SEGES/L&F, Arbejdstilsynet og BAU Jord til Bord er der kommunikeret til landmændene året rundt om de aktuelle risici".

Helle Domino understreger vigtigheden i at fortsætte arbejdet med at informere landmændene om risici.

"Vi skal dog holde det intensive fokus, og det er vigtigt at møde landmændene, hvor de er, på bedrifterne, på sociale medier eller landbrugsmedierne – her kan vi huske målgruppen på vigtigheden af et godt arbejdsmiljø og høj sikkerhed i landbruget. Det er win win for alle".

Arbejdsulykker i landbrug, skovbrug og fiskeri

 201320142015201620172018
Ulykker m. dødsfald11631152*
Ulykker846838854924972Endnu ikke opgjort
       

*Politiet er ved at undersøge, hvorvidt et tredje dødsfald i landbruget er arbejdsrelateret.
Kilde: Arbejdstilsynet.

OBS: Artiklen er opdateret kl. 9.53. Antallet af dødsulykker i 2016 var 10 og ikke 11 som, der stod først.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle