Stort forlig: Ekstra millioner til at bekæmpe husdyr-MRSA

Der bliver over de næste fire år afsat 302 millioner kroner til blandt andet at bekæmpe husdyr-MRSA.

Regeringen og samtlige partier i Folketinget har indgået en politisk aftale om et nyt veterinærforlig.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

I den nye aftale bliver der over de næste fire år afsat 302 millioner kroner, der blandt andet skal bruges til at bekæmpe udbredelsen af bakterien husdyr-MRSA.

Pengene går også til at styrke det veterinære beredskab.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, mener, at det er et forlig, som giver nogle stabile rammer for erhvervet herunder en række administrative lempelser.

"Det er dejligt, at det er lykkedes ministeren at lave en bred politisk aftale, så vi ved, hvad vi har at styre efter. Det giver noget arbejdsro til at arbejde med udfordringer, der er i dele af produktionen", udtaler Martin Merrild i en skriftlig kommentar.

Folketinget har valgt at følge anbefalinger fra en ekspertgruppe, nedsat af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), som frarådede en sanering for MRSA hos alle svineproducenter. Det ville koste 14 milliarder kroner, hvis man skal udrydde bakterien helt, konkluderede gruppen.

"Med aftalen har man lyttet til sagkundskaben, og det glæder mig, at man ikke er løbet efter den populistiske tilgang, som nogle dommedagsprofeter har travlt med at føre i medierne. Man har lyttet til eksperterne, og nu har et bredt udsnit af politikerne givet håndslag på, at det er det den vej, man vil gå", siger L&F-formanden.

Desuden har Folketinget nedsat et uvildigt veterinærmedicinsk ekspertråd.

"Det glæder mig, at man nedsætter et egentlig ekspertudvalg. Så kan vi forhåbentlig slippe for, at alle mulige forslag fra selvudnævnte eksperter får lov at fylde dagsordenen", siger Martin Merrild.

Per Olsen, veterinærpolitisk chef i Landbrug & Fødevarer, hæfter sig ved en række administrative lempelser.

Når der bliver indført et nyt Vetstat, kan smågriseproducenter for eksempel nøjes med at registrere medicin i Vetstat og ikke i stalden som i dag.

Kravet om kortere ordinationsperioder, og dermed krav om flere dyrlægebesøg, bortfalder også med forliget.

Han er dog mere skeptisk over for, at der skal udvikles et kriterium for elitebedrifter med lavt antibiotikaforbrug.

"Det er svært at se, hvad vi skal få ud af sådan en ordning", siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle